ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

  

 
 

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

Xάρης Σιαμαρής
 

 Βιογραφικό σημείωμα

 
 
Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Σιαμαρής γεννήθηκε το 1929 την Κύπρο, στο Λευκόνοικο της Επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή του χωριού του και ακολούθως από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Εργάσθηκε σαν δάσκαλος για 17 χρόνια σε διάφορα σχολεία στην πόλη και επαρχία Λεμεσού και το 1966 μετανάστευσε στην Αυστραλία και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη.  

Αμέσως μετά την άφιξη του προσελήφθη από το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας και εργάσθηκε αρχικά σαν καθηγητής Μαθηματικών και Γεωγραφίας σε Αυστραλιανά Γυμνάσια. Το 1975 με προσπάθειες του Χάρη Σιαμαρή εισήχθησαν τα Ελληνικά στο Γυμνάσιο που εργαζόταν, το Westall Secondary College, την διασκαλία των οποίων ανέλαβε ο ίδιος γιατί ήταν τότε ο μόνος Ελληνας καθηγητής.  

Συν των χρόνω τα Ελληνικά, με προσπάθειες και πάλι του Χάρη, άρχισαν να διδάσκονται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, πράγμα που γίνεται μέχρι σήμερα. Για τις προσπάθειες του, τόσο για την εισαγωγή των Ελληνικών όσο και την προώθηση τους στο Γυμνάσιο Westall, ο Χάρης τιμήθηκε με ειδικά διάκριση από τη διεύθυνση του σχολείου στην εικοστή επέτειο της εισαγωγής τους, όταν πια ήταν συνταξιούχος.  

Η ανάγκη διατήρησης της γλώσσας από τα παιδιά των ελλήνων μεταναστών ήταν ένα από τα πρώρα και κυριότερα μελήματα του Χάρη Σιαμαρή. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της άφιξης του ανέλαβε τη διεύθυνση του ελληνικού σχολείου της Κοινότητας Clayton και αργότερα ίδρυσε δικό του σχολείο όπου δίδασκε ελληνικά σε 100 περίπου ελληνόπουλα. Παράλληλα εργαζόταν και στα κυβερνητικά Σαββατιανά σχολεία (Saturday School of Modern Languages) για γυμνασιόπαιδα.  

Ο Χάρης Σιαμαρής, εκτός από εκπαιδευτικός υπήρξε και κοινοτικός άνθρωπος. Πρόσεξε από την πρώτη τη στιγμή τις ανάγκες τις κυπριακής παροικίας και προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε. Ενα χρόνο μετά την άφιξη του εξέδωσε το πρώτο περιοδικό της Κυπριακής Κοινότητας με τον τίτλο Κυπριακή Ηχώ.  

Το 1969 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας και πήρε τη θέση του Γραμματέα, την οποία κράτησε για εννιά περίπου χρόνια. Από τη θέση αυτή επέδειξε πολλές δραστηριότητες οι οποίες εκτιμήθηκαν ανάλογα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας της Νοτίου Αυστραλίας Τάκη Λαβίθη και διετέλεσε για αρκετά χρόνια ο πρώτος της Γραμματέας.  

Η έλλειψη επικοινωνίας της Κοινότητας με τα μέλη της και την πατριά γενικότερα ώθησε το Συμβούλιο να αναθέσει στο Χάρη την έκδοση παροικιακής εφημερίδας με το όνομα και πάλι Κυπριακή Ηχώ. Η ζωή της, δυστυχώς, δεν κράτησε πολύ λόγω των τεράστιων δυσκολιών και των οικονομικών προβλημάτων που συνεπάγετο.  

Με το άκουσμα του προδοτικού πραξικοπήματος και αργότερα της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής, η Κυπριακή Κοινότητα στρέφει όλη την προσοχή της προς την αγωνιζόμενη Κύπρο και ο Χάρης είναι ένας από τους πρωτεργάτες του αγώνα στη Μελβούρνη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας ηγήθηκε αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Κύπρο δυό βδομάδες μετά την εισβολή για να εξετάσει επί τόπου τις ανάγκες της Κύπρου και πως θα μπορούσε η παροικία μας να βοηθήσει.  

Η προσφυγοποίηση 200 χιλ. Κυπρίων και η κατοχή ενός σημαντικού κομματιού της Κύπρου από τον Τουρκικό Αττίλα και ο αγώνας της για λευτεριά έπρεπε να γίνουν γνωστά και κατανοητά όχι μόνο στην ελληνική παροικία αλλά και στη ευρύτερη αυστραλιανή. Κι ο Χάρης δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ενημέρωσης.  

Ηταν υπεύθυνος του Κυπριακού Προγράγραμματος της Ειδικής Ραδιοφωνίας SBS τότε 3ΕΑ για τα πρώτα δέκα περίπου χρόνια. Ταυτόχρονα άρχισε να αρθρογραφεί στις τοπικές εφμερίδες Νέα Ελλάδα και Νέος Κόσμος. Ηταν επίσης ο εκδότης των εφημερίδων Κυπριακή Φωνή, Κυπριακά Χρονικά και Η Κυπριακή που κυκλοφορούσε σαν ένθετο της εφημερίδας Νέα Ελλάδα.  

Η αγάπη του για την μικρή του πατρίδα και η επιθυμία του να μένει ζωντανό το πρόβλημα της ήσαν οι λόγοι της συνεργασίας του με όλα σχεδόν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα συνεργάσθηκε με τις εφημερίδες Ελληνικός Κόσμος, Τα Νέα, Εθνος, Αδέσμευτος, Μελβούρνη, Νέα Πατρίδα και Κόσμος και το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ'. Συνεργάσθηκε επίσης με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 3ΖΖ, 3ΑΒ και ECHO FM που αργότερα έγινε Radio Greece.  

Δεν μπορούμε να περιγράψουμε την πλούσια παροικιακή δράση που επέδειξε ο Χάρης Σιαμαρής στα 40 χρόνια της παρουσίας του στη Μελβούρνη γιατί ότι κι αν πούμε δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Μπορούμε, όμως, να πούμε ότι ο Χάρης Σιαμαρής ήταν πάντα παρών στις εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της παροικίας μας και συνέβαλε και ο ίδιος με διαλέξεις σε συγκεντρώσεις και σεμινάρια στην πρόοδο της. Η Κυπριακή παροικία πρέπει νάναι περήφανη γι αυτόν.  

Ο Χάρης έχει στο ενεργητικό του την έκδοση δυο βιβλίων:

Τα τραούθκια του Χωρκάτη είναι μια συλλογή ποιημάτων στην Κυριακή τοπολαλιά τα οποία σχολιάζουν την επικαιρότητα χωρίς να διεκδικούν δάφνες για την προσφορά τους.

Η Φωνή του Χωρκάτη είναι μια συλλογή από χρονογραφήματα, κι αυτά στην Κυπριακή διάλεκτο τα οποία βλέπουν την παροικία μας, τη σχολιάζουν, την κριτικάρουν και τη συμβουλεύουν. Ταυτόχρονα, τα κείμενα έχουν μια ιδιαίτερη ιστορική και λαογραφική αξία για τη μελέτη της κυπριακής διασποράς γενικά και εκείνης της Αυστραλίας ειδικά όπως αναφέρει στο χαιρετισμό του ο πρώην Προεδρικός Επίτροπος κ. Μανώλης Χριστοφίδης.  

 

   

 

 
 
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info