ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            
 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

 

     ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

 Γράφει ο βετεράνος δημοσιογράφος της Ομογένειας  Αλφρέδος-Γιώργος Κουρής,ΟΑΜ

Επήγαμε την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι με τον γιό μου τον Παύλο στο Ελληνικό Μουσείο Σταμούλη,το πρώην Βασιλικό Νομισματοκοπείο ,που είναι ως γνωστόν ένα επιβλητικό κτίριο στο 280 William streetγωνία La Trobe streetκιάξιζε η επίσκεψη !.. 

Mας εντυπωσίασαν  και οι αίθουσες του Ελληνικού Μουσείου του Ιδρύματος Ναυσικάς Σταμούλη στο ισόγειο και τα εκθέματα της έκθεσης  της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στον απάνω όροφο με τις πανάρχαιες καταπληκτικές επιγραφές που σε αποστομώνουν, του παραρτήμανος της Στέγης του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ,που φιλoξενεί  το Μουσείο μέχρι την Τρίτη 26η Μαϊου, 2009 . 

Το τονίζω αυτό ,επειδή θα είναι κρίμα αυτή τη τόσο αξιόλογη έκθεση των επιγραφών της Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας , να την χάσουν , ιδίως μορφωμένοι Ελληνες και ξένοι που ασχολούνται με τον πολυτισμό και την αρχαιολογία, φοιτητές που σπουδάζουν αυτές τις επιστήμες και σπουδαστές,ή δάσκαλοι των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου . 

Οταν άλλοι , αναγκάζονται να ταξιδέψουν  από όλα τα πέρατα της Γης, γιά να πάνε στην Αθήνα να θαυμάσουν στο Μουσείο της Ακροπόλης τα πανάρχαια αριστουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων και τις επιγραφές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας σκεφθείτε πόσο τυχεροί είμαστε  εμείς εδώ στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στη Μελβούρνη που μας τα έφεραν να τα δούμε  και θα μας τα πάρουν  πίσω ,γιά να τα πάνε σε άλλες χώρες την  Τρίτη στις 26η Μαϊου 2009, χωρίς να τα έχουμε θαυμάσει όσο το δυνατόν περισσότεροι !...    

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Διευθύντρια του Μουσείου Κυρία Βίκη Γιαννουλάτου είναι πολύ πεπειραμένη και οι συνεργάτες της είναι πολύ φιλικοί και θα σας ξεναγήσουν σε όλους τους χώρους του Μουσείου και θα σας δώσουν και ένα φυλλάδιο στα ελληνικά ή στα αγγλικά  όλων  αυτών που θα δείτε .  

Το Μουσείο διαθέτει άπλετο χώρο στο προαύλιό του γιά παρκάρισμα αυτοκινήτων ακόμα και λεωφορείου γιά Σχολεία και Συλλόγους Ηλικιωμένων και το σπουδαιότερο  το Σαββατο-Κύριακο το πάρκινγκ είναι δωρεάν.

Επίσης δωρεάν είναι  και η επίσκεψη στο ισόγειο του Ελληνικού  Μουσείου  Σταμούλη .

Εκεί εκτίθενται φωτογραφίες ηρώων της αρχαιότητας, της Επανάστασης του 1821, τα ερυθρόμορφα αρχαία αγγεία της αξιόλογης συλλογής του αείμνηστου Νεο-Ζηλανδού Φιλλέληνα Dr  Dale Trendall των αποκιών της Αρχαίας Ελλάδος στη Σικελία και Νότιο Ιταλία κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ..  

Επίσης εκεί εκτίθενται φωτογραφίες και αφίσσες ιστορικές της μαζικής μετανάστευσης στην Αυστραλία, όλες οι ελληνικές εφημερίδες , που κυκλοφόρησαν όλα αυτά τα χρόνια, και η πρώτη με τίτλο Αυστραλία το 1913, και το βιβλίο Life in Australia το 1916. Επίσης φωτογραφίες εκδηλώσεων , παρελάσεων, μαζικών κοινοτικών συγκεντρώσεων από την ζωή μας  ως μετανάστες στην Αυστραλία και  η πολύτιμη συμβολή μας στην πρόοδο και ευημερία αυτής της χώρας που εκλέξαμε να κάνουμε θετή μας πατρίδα.

Ολα αυτά τα εκθέματα του Ελληνικού Μουσείου Σταμούλη έχουν  μεγάλο ενδιαφέρον χωρίς αμφιβολία γιά μεγάλους,αλλά και γιά μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων.  

Γιά τους επισκέπτες του απάνω όρόφου , όπου  φιλοξενούνται εκθέσεις, όπως αυτή της      Αθηναϊκής Δημοκρατίας η είσοδος είναι γιά ενήλικες $12 , ενώ για τους συνταξιούχους είναι μόνο $ 6, και γιά  σπουδαστές και γκρούπ  σχολείων  είναι μόνο $5.

Γιά πληροφορίες το τηλ. του  Μουσείου  είναι :  (+613) 8615-9016 Fax : (+613) 8615-9021   

Το   Ελληνικό Μουσείο ως γνωστόν, το ίδρυσε ο αείμνηστος ΣΠΥΡΟΣ  ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ το 2007 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινόν στις 12 Αυγούστου του 2008.

Ο σκοπός και το όραμα  του Σπύρου Σταμούλη, όπως τον γνώριζα όλα αυτά τα χρόνια,  από την  ίδρυση της ΠΕΒΑΚ το 1974 με την εισβολή του Αττίλα στη Κύπρο και μετά και γίναμε οικογενειακοί φίλοι,ήτανε η αγάπη του γιά την Ελλάδα κι η προβολή της με κάθε τρόπο. 

Ο ΣΠΥΡΟΣ ήθελε πάντα να περνάει στους Ελληνο-Αυστραλούς αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία της Αυστραλίας με κάθε τρόπο τα κατάλληλα μηνύματα γιά τα Εθνικά μας θέματα και τη πλούσια πολιτιστική παράδοση της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας μας! 

Γιαυτό ίδρυσε και το  3ΧΥ  Ράδιο , και το   TV  Hellas και την  εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και το τελευταίο επίτευγμά του το ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ , κάνοντας έτσι όχι μόνο την οικογένειά του υπερήφανη γιά τα έργα του ,αλλα κι όλη την Ομογένεια , η οποία θα τον  θυμάται και θα τον αναφέρει χωρίς αμφιβολία ως   Εθνικό  Ευεργέτη της ! 

Γιαυτό κιο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών  και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Ελλάδος Καθηγ. Γιώργος Μπαμπινιώτης με την συγκατάθεση του Υπουργείου Πολυτισμού της Ελλάδος φροντίζει να κάνει το Ελληνικό Μουσείο Σταμούλη   ένα από τα πιό σημαντικά κέντρα της Ελληνικής Ιστορίας, του Πολιτισμού και των Τεχνών.    

Η πρώτη έκθεση που φιλοξένησε ήτανε : Οι Πρεσβευτές  της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Τρεις Γενιές Ζωγράφων τον  Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2009 με ζωγραφικές εικόνες 26 κορυφαίων Ελλήνων Ζωγράφων, που  καταξιώθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια όχι μόνο στη πατρίδα μας , αλλά και  στην διεθνή καλλιτεχνική σκηνή κι η έκθεση αυτή γιά όσους την είδανε,  άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις .  

Τώρα το Ελληνικό Μουσείο  Σταμούλη στο ισόγειο εκθέτει τα εκθέματα των Ηρώων της αρχαιότητας και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας του 1821 και πολλά από την μεταναστευτική μας ζωή εδώ ,όπως ανέφερα πιό πάνω.

Εκθέτει επίσης και την Συλλογή του Φιλέλληνα Δρ Dale Trendal , που γεννήθηκε στο Glenmore της Νέας Ζηλανδίας στις 28 Μαρτίου 1909  και πέθανε στη Μελβούρνη στις 13 Νοεμβρίου, 1995 και υπήρξε ένας αξιόλογος ιστορικός Ελληνιστής του 20ου αιώνα  και της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης .

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός,ότι ο 1939 απεδέχθη πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ να διδάξει ως καθηγητής Ελληνικών και τη θέση αυτή κράτησε μέχρι το 1954.

Ολα τα ανωτέρω αποδεικνύουν, ότι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ  ΣΤΑΜΟΥΛΗ προοδεύει  συνεχώς κι η συνεργασία του με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού της Ελλάδος  και με τον Πρόεδρό του τον Καθηγ. Γιώργο Μπαμπινιώτη και τους συνεργάτες του ,θα του δώσει τις ευκαιρίες και την γνώση , να γίνει  το καμάρι της Ομογένειας Αυστραλίας.

Θα γίνει  όντως το πιό σημαντικό κέντρο στο εξωτερικό της Ελληνικής Ιστορίας,του Πολιτισμού και των Τεχνών της , όπως το οραματίστηκε ο ιδρυτής του  αείμνηστος Σπύρος Σταμούλης όταν το ίδρυσε και τώρα το πραγματοποιεί  ο γιός του που το διευθύνει ως Γεν. Διευθυντής του και Chairman ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ.Μπράβο του!

Από εμάς και όλη την Ομογένεια θα έχει πάντα την αμέριστη υποστήριξή μας.

ΑλφρέδοςΓιώργος Κουρής

 

Ο Καθηγ. και Πρόεδρος του "Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού" Καθηγ. Γιώργος Μπαμπινιώτης και ο Καθηγ. Λαμπρινουδάκης , μέλος του Δ.Σ. του 'Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού μέ τον Chairman του << Ελληνικού Μουσείου >> και του Ιδρύματος << Ναυσικάς Σταμούλη >> κ. Χάρη Σταμούλη.

   

                                    

        


TO OPEN NEOS PIRSOS PLEASE HIT THE LOGO BELOW

 

 

 

 

Alfred - George Kouris

a biography 


 

 

 
 
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info