ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            
 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Γεννήθηκε το 1942 στον Κολινδρο ια κωόπολη 4.000 κατοίκων του νοού πιερίας. Απο την ηληκία 7-8 χρονών άρχισε να πηγαίνει στο ψαλτήρι και να αθαίνει την ψαλτική τέχνη. Στα 12 χρόνια παράλληλα ε τα αθηατα βυζαντινής ουσικής άρχισε και αθηατα ευρωπαικής ουσικής και να παίζει ακκορτεόν. Στο διάστηα αυτό παράλληλα αθαίνει και την τέχνη του ξυλουργού την οποία και δούλεψε έχρι που ήρθε στην Αυστραλία. 

Απο τα δεκατρία του χρόνια άρχισε να παίζει ακκορτεόν σε γάους και διασκεδάσεις στον Κολινδρο και αργότερα και στην γύρω περιοχή.

Το καλοκαίρι του 1962 πηγαίνει στρατιώτης και ετά την βασική του έκπαιδευση παίρνει απόσπαση για την σρατιωτική ουσική της δωδεκάτης εραρχίας ε έδρα την Αλεξανδρουπολη. Εκει η ουσικη ηταν πλεον καθηερινη αποσχοληση γιαυτο και η θητεία του στην στρατιωτική ουσική έπαιξε κοθοριστικό ρόλο στην ουσική του εξέλιξη. Στην Αλεξανδρούπολη παράλληλα ε τις υποχρεώσεις του στην στρατιωτική πάντα αζί ε άλλους συναδέλφους του παίζει κάθε σαβατοκύριακο στο παραλιακό οικογενειακό κέντρο Αστέρια.

Το καλοκαίρι του 1964 απολύεται απο σρατιώτης και γυρίζοντας στον Κολινδρο πέρνει αέσως την θέση δεξιού ψάλτη στην ία από τις δύο ενορίες της κωόπολης του, θέση που θα κρατήσει έχρι το φθινόπωρο του 1966 που θα έρθει στην Αυστραλία. Η πρώτη του δουλειά σαν ουσικός στη Μελβούρνη ήταν στο κέντρο COPACAMPΑΝΑ στο οποίο παρέεινε για 6 ήνες. Ακολούθησαν το κέντρο ΦΑΡΟΣ στο Port Me1bourne ,ΑΘΗΝΑ στο Yarαvil1e και ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ στο Northcote.

Με τον Θωά Παπαδόπουλο ίδρυσαν την ορχήστρα ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ .Στη συνέχεια και για πολλά χρόνια ε την ορχήστρα ΤΗΕ OLYMPIANS ε την οποία για σχεδόν 6 χρονια εφανιζόνταν στο SKY HIGH ρέστοραντ στην υπεροχη τοποθεσιαα του ΜΤ DANDENONG. Το 1988 ίδρυσε την ορχήστρα GREEK EURO SOUND η οποία ήταν η πρώτη ελληνική ορχήστρα και ε Ιταλό τραγουδιστή και πλούσιο Ιταλικό ρεπερτόριο και αυτό ήταν αι ανάγκη που προέκυψε εκείνη την εποχή λόγο των πολλών ικτών ελληνοιταλικών γάων.Αυτο έχρι το 1996. Απο τότε αζί ε τον Ιάκωβο Παπαδόπουλο και άλλους ουσικούς ίδρυσαν το σύνολο MUSICAL ODYSSEY ε το οποίο και ε την συνεργασία του εργατικού συνδέσου Δηόκριτος αλλά και ερικές φορές και ε την συνεργασία της κεντρικής ελληνικής κοινότητας αλλά και ε τον Σύλλογο Ολύπια ειρήνη και σε εγάλες αίθουσες όπως PRESTON TOWN HALL, CAULFIELD TOWN HALL, MELBA HALL διοργάνωσαν συναυλίες αφιέρωα στον Μίκη Θεωδοράκη,στον Μάνο Χατζιδάκη, Γιώργο Ζαπέτα Μανώλη Χιώτη αλλά και συναυλίες αρκετές φορές στη επέτειο του Πολυτεχνείου.Την ίδια περίοδο και έχρι το τέλος του 2004 είναι στενός συνεργάτης του αείνηστου Κώστα Τσικαδέρη σε διάφορες δουλειές εντός και εκτός Μελβούρνης.

Μαζί ε τον Κώστα συνέπραξε ε τέσερα τραγούδια στον δίσκο the FIG TREE παραγωγής της εταιρίας ΒΟΙΤΕ ο οποίος δισκος το 2004 στο εθνικό φεστιβαλ τραγουδιού στην Καπέρα πηρε το πρώτο βραβείο.Εχει συετοχή στους 2 δίσκους που έγιναν ε τραγούδια του Κώστα Τσικαδέρη καθώς και στις συναυλίες που οργανώθηκαν για τον Κώστα. Με τον Eλληνικό Πολιτιστικό Σύνδεσο σε αφιερώατα για τον Μανώλη Αναγνωστάκη τον Νίκο Γκάτσο, σε παρουσιάσεις βιβλίων και άλλων  εκδηλώσεων του συνδέσου, αλλά και είναι πάντα σε στενή συνεργασία για όλλες τις εκδηλώσεις. 

Το 1992 η γενέτηρα του τον κάλεσε και του ανέθεσε να συγκεντρώσει και να ηχογραφήσει τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου του. Πράγατι τον φλεβάρη του 1992 πήγε στον Κολινδρο και έσα σε τρείς ήνες άκουσε τα τραγούδια απο τους εκεί ηληκιωένους,τα δούλεψε, τα έβαλε σε φόρα ,έγραψε την ουσική πρώτα σε στούντιο ηχογράφησης στην Θεσσαλονίκη και κατόπιν ε τους τέσερες ψάλτες των δυο ενοριών του Κολινδρου τραγούδησαν τα τραγούδια επάνω στην ουσική που ειχε γράψει. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε κασσέτα και ε τον τιτλο ΣΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΤΗ ΡΙΖΑ.. Τον Φλεβάρη του 2008 τελείωσε την ηχογράφηση του δίσκου{ Μελωδικοί αντίλαλοι απο τα σοκάκια του Κολινδρου] Ειναι γραένα χορωδιακά ε 25 φωνές όλες του ιδίου και είναι τα τραγούδια καντάδες που τραγουδούσαν στον Κολινδρο απο πολύ παλιά κάτω

από τα παράθυρα και τα παλκόνια-των καριτσιών. Ο Σπύρος Παπουτσής έχει επίσης ελωποίησει και παρουσιάσει τραγούδια σε στίχους συπαροίκων ποιητών όπως της Ντίνας Αανατίδου, Γιάννη Λιάσκου, Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλου, Νούλας Καραθανάση και άλλων. Μέσα σε όλα αυτά δούλεψε και για 32 συνεχεί χρόνια στην NISSAN MOTOR CO τα τελευταία 23 από αυτά σάν τηατάρχης ( Superνisor).

Είναι παντρεένος ε την συγχωριανή του Ααλία το γένος Δουλια, έχουν δύο κόρες και δύο εγγόνια ένα από κάθε κόρη.

 


ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
 Μουσικός


|

ΠΑΡΕΜΕ ΑΠ'ΤΟ ΧΕΡΙ
ΣΤΙΧΟΙ Ν. ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
ΜΟΥΣΚΗ Σ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ


 ΜελωδικοΙ αντΙλαλοι απο 
τα σοκΑκια του Κολινδρου


ΣΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΤΗ ΡΙΖΑ


 

 

 
 
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info