ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

     

 

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

           
ΣΤΗ  ΧΑΣΗ  ΚΑΙ  ΣΤΗ  ΦΕΞΗ

                                                                                                        Του  Σωτήρη Μανταλβάνου

 

Αηδόνια και Καρακάξες Του Σωτήρη Μανταλβάνου

 
Πωλείται  Πατρίς Εδώ  GALLIPOLI

E u r o v i s i o n

Μερμηδόνες _μερμηγκόμυαλοι
Εμεις,  Εμείς  κι  Εμείς

Προβατο-ντι  μπεε 
μπεε  ιτ

Δίκτυα και  Διαδίκτυα

Μερμηδόνες   μερμηγκόμυαλοιvb

 

vbΜερμηδόνες  μερμηγκόμυαλοι

Για τις  πλημμύρες στο Γκίπσλαντ, αρχές Ιουνίου, έπρεπε ναναφερθώ νωρίτερα, αλλά οι Ελληνικές εκλογές ήταν πιο επείγον θέμα. Εξ άλλου οι πλημμύρες είναι συχνό φαιόμενο και δυστυχώς θα ξανά ρθουν

Ο Αριστοτέλης δίδασκε ότι τα βασικά στοιχεία στη φύση είναι 4: Γη, ύδωρ, πυρ και αήρ.. Την άποψή του ακολουθούσαν ως ιερή παρακαταθήκη, όλοι οι διανοητές (ακόμη και οι Βυζαντινοί ιερωμένοι χρονογράφοι) έως πριν λίγα χρόνια. Οι θετικοί (οι πειραματιζόμενοι και όχι απλά υποθέτοντες) επιστήμονες, τα βρήκαν κάπου 97, συν μερικά μπάσταρδα, ήτοι κατασκευασμένα από το βιαστή της φύσης, άνθρωπο. ΄Οταν διασπάς το άτομο, βιάζεις τη φύση. ΄Οταν παντρεύεις δύο ή περισσότερα χημικά στοιχεία, με το ζόρι στο εργαστήριο, βιάζεις τη φύση.

΄Ασχετα αν ο Αριστοτέλης είχε δίκιο ή άδικο, τα 4 στοιχεία του είναι πανίσχυρα και άνετα μπορούμε να τα αποκαλέσουμε στοιχειά. Ποιος δε γνωρίζει τη δύναμη της γης, όταν σείεται (ή της λάβας;), την ορμή ενός ποταμού ή του ωκεανού, μιας πυρκαγιάς, ενός κυκλώνα; Το νερό, εν προκειμένω, είναι ένα πανίσχυρο στοιχειό, το οποίο δε θα μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος να υποτάξει πλήρως. ΄Οποιος περιφρονεί τη δύναμή του, πληρώνει για την αποκοτιά του.

Οι θέσεις των σημερινών οικισμών (χωριών, πόλεων) ορίστηκαν πριν από δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Τότε ο άνθρωπος, λόγω άγνοιας έχτισε, πολλές φορές, σε χαμηλά σημεία, τα οποία, σπάνια μεν, σίγουρα δε, μπορεί να πλημμυρίσουν.

Το φυσικό γεγονός μια πλημμύρας δε με ξενίζει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, ότι οι πληγέντες, και οι υπόλοιποι, δε συνετίζονται και εξακολουθούν να χτίζουν, χωρίς να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της περιουσίας και της ζωής τους.

Διαβάζω στο Διόδ. Σικελιώτη , ότι ο Φαραώ Σεσόωσις ύψωσε χώματα πολλά και μεγάλα και κει πάνω μετέφερε τις πόλεις, οι οποίες ήταν χτισμένες σε χαμηλά μέρη, ώστε να μην κινδυνεύουν άνθρωποί τε και τα κτήνη κατά τας πληρώσεις του ποταμού.

΄Ενα είδος τερμίτη (μερμηγκιού), παρότι το κεφάλι του έχει το μέγεθος σπόρου φακής, σκέφτηκε, αφού την έπαθε πολλές φορές, να προεκτείνει με λάσπη τα χείλη της φωλιάς του (βλέπεις ένα μεγάλο πήλινο σωλήνα) πολύ ψηλά κι έτσι προστατεύει την κατοικία του όταν πλημμυρίζει ο κάμπος.

Οι άνθρωποι, αν και πήγαν στο φεγγάρι, δεν τους κόβει να χτίσουν σε υπερυψωμένο έδαφος (τα μηχανήματα άφθονα σήμερα)) δίπλα στο ποτάμι ή στον κάμπο; Δεν μπορούν, σε επικίνδυνες περιοχές, να σηκώσουν τα σπίτια 2 μέτρα από το έδαφος, ώστε να εκμεταλλεύονται και το χώρο κάτω από το σπίτι;

Την ευθύνη έχουν οι χορηγούντες την άδεια οικοδομής, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι πολίτες θά πρεπε να προσέχουν πού χτίζουν ή αγοράζουν. Οι ιδιωκτήτες των οικοπέδων έχουν συμφέρον να πουλήσουν και το τελευταίο κομμάτι γης, άσχετα αν κάποια οικόπεδα βρίσκονται σε επικίνδυνα για πλημμύρα σημεία.

Ο μεγάλος Δίας, είδε μια μέρα την πανέμορφη κοπελιά Αίγινα, και κοινή (!) συναινέσει,  γέννησαν τον Αιακό, πρώτο κάτοικο και βασιλιά της Αίγινας. Επειδή το νησί δεν είχε κατοίκους, ο Δίας μεταμόρφωσε μερικές εκατοντάδες μερμήγκια σε ανθρώπους (τους Μερμηδόνες) κι έτσι ο Αιακός απόχτησε πολίτες και ψηφοφόρους

Δε γνωρίζουμε αν οι Μερμηδόνες είχαν μικρό ή μεγάλο κεφάλι, πάντως εμείς σήμερα, έχουμε, κάποτε, λιγότερο μυαλό από ένα μερμήγκι.

Ξεχνάμε ότι ο Δίας (ο θεός του κεραυνού και της βροχής) δε βρέχει με λογική κηπουρού (πολύ νερό στα δέσκουλα, λιγότερο στα σκόρδα), ότι δεν  κατουράει μέσα από κόσκινο, όπως παραστατικότατα σαρκάζει ο Αριστοφάνης. Οι ρυθμοί του Δία  (της Φύσης) δεν ταιριάζουν πάντα με τις ανάγκες μας. Εμείς πρέπει να εναρμονιζόμαστε με τη Φύση.

Στην πατρίδα, ειδικά, η ασχετοσύνη και η αποκοτιά, δεν έχουν όρια. Χτίζουν πολλοί μέσα σε ρέματα, κι όταν έρθει η καταστροφή, στρέφονται, με οργή, κατά των υπεύθυνων, μπροστά στις κάμερες: Κοιτάξτε τί πάθαμε. Χάσαμε το βιός μας και κανένας δε φάνηκε να δει την καταστροφή και να μας βοηθήσει.

Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει τον κάθε πάσχοντα πολίτη. Στην περίπτωση όμως των πλημμυρών, η συνδρομή δεν είναι το φάρμακο, αλλά η εκ μέρους της πολιτείας και του πολίτη, πρόληψη. Χρειάζονται προγραμματισμός και έργα, αλλοιώς, δε σώζονται οι περιουσίες και οι ζωές, με το να φωνάζει ένας                    

                                                                        Διαμαρτυρόμενος


 

 

 

 

Δίκτυα και  Διαδίκτυα99

 Ούτε σχέσεις, ούτε πρόβλημα έχω με τα δίχτυα,  ένα χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο, φονικό βέβαια για κάποια ζώα, γενικά όμως συμπαθή. Ακόμη κι ο Ιησούς τα ευλόγησε, αφού κάλεσε κοντά του τους ψαράδεςΚι αφού τους έστειλε να ψαρέψουν ανθρώπους, τί άλλο θα χρησιμοποιούσαν παρά δίχτυα; Το αγκίστρι καρφώνεται στο λάρυγγα, στα χείλη, στη γλώσσα και πονάει κι ένα λογικό ψάρι ταποφεύγει

΄Οταν τα δίχτυα πιάνουν ανθρώπους, αλλά και θεούς, γίνονται επικίνδυνα. Ο γιος του Δία, ΄Ηφαιστος, ήταν ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας  (κοινώς σιδεράς, όχι βέβαια και γύφτος). Σύζυγός του, η όμορφη θεά Αφροδίτη, η οποία είχε πολλούς θαυμαστές, θνητούς και αθάνατους, και κάποτε υπέκυπτε Βλέπετε, στον έρωτα δεν μπορεί ναντισταθεί κανένας, ούτε θεός, μιας κι ο ίδιος, θεός και γλυκούλης! Τούτη τη φορά αναστάτωσε την καρδιά της ο λεβέντης θεός του πολέμου ΄Αρης. Μυρίστηκε ο ΄Ηφαιστος την απιστία κι έγινε μπαρούτι. Θεός να σκοτώσει θεό δε γινόταν, μπορούσε όμως να ρεζιλέψει τους δύο εραστές. ΄Εφτιαξε, λοιπόν, ένα μεταλλικό δίχτυ άθραυστο, αλλά και αόρατο. Το έστησε πάνω από το κρεβάτι του και είπε πως πάει Αιθιοπία, όπου θα του έστηναν άγαλμα. Τότε δεν υπήρχαν τηλέφωνα, αλλά οι θεοί επικοινωνούσαν τηλεπαθητικώς. Η Αφροδίτη έστειλε μήνυμα στον αγαπημένο της: Ο Κουτσός  (είχε ελάττωμα στο πόδι ο ΄Ηφαιστος) πετά προς Αντισαμπέμπα· δεν περνάς απτο σπίτι για καφεδάκι  Ο ΄Ηφαιστος, όμως, πισωγυρίζει ξαφνικά και βρίσκει τους δύο στο κρεβάτι. Πατά το κουμπί και πιάνονται τα πουλάκια στο δίχτυ. Χτυπάει σύρμα και έρχονται οι υπόλοιποι τέσσερες άρρενες θεοί απτον ΄Ολυμπο. Μόλις αντικρύζουν τους παγιδευμένους, λύνονται στα γέλια.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ_ (στο Δία)  Μπαμπά, διαμαρτύρομαι εντόνως. Πάει η τιμή μου! Να τους τιμωρήσεις παραδειγματικά!

ΔΙΑΣ_ (Γελώντας κάτω απτα μουστάκια του)  Καλά, παιδί μου, θα επιληφθώ.

΄Ανοιξε τώρα το δίχτυ. Αιχμαλωτίζονται οι θεοί!

ΗΦΑΙΣΤΟΣ._ Δεν τους ελευθερώνω. Θέλω βαρειά τιμωρία. ΄Εχω γίνει ηφαίστειο!

ΔΙΑΣ_ Μην το πολυλές και σου μείνει τόνομα!

ΕΡΜΗΣ__ Νά μουν εγώ με την Αφροδίτη κι ας μην άνοιγε ποτέ το δίχτυ.

Και σήμερα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι δίχτυα βαμβακερά, τρίχινα, συνθετικά, αλλά και αόρατα, κάτι σαν του ΄Ηφαιστου, τα οποία συλλαμβάνουν ανθρώπους και μπορούν να χωρέσουν μέσα,  όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Επειδή η σύλληψη γίνεται δια του διχτύου, τα λένε Διαδίκτυα. Και στ΄Αγγλικά λέγονται Internet, αν και σωστότερο θα ήταν Into net, μέσα στο δίχτυ.

Τώρα, τί σχέση έχει το Διαδίκτυο με μένα; Μεγάλη. Δεν το θέλω. Λένε πως είναι άκρως εξυπηρετικό, πως κάνει χίλιες δυο δουλειές με απίστευτη ευκολία. Μα δεν έχω δυσκολία· σε τί με διεκολύνει; Πριν, δεν κάναμε μια χαρά τις δουλειές μας;  Αργούσαμε; Και! Ποιος μας κυνηγά; ΄Υστερα, για πολλούς χρήστες και κυρίως παιδιά είναι καταστροφικό γιατί βλέπουν ακατάλληλα προγράμματα και στραβώνονται, όταν στήνονται με τις ώρες μπροστά στην οθώνη του Υπολογιστή. Αλλά κυρίως δεν το θέλω, γιατί αισθάνομαι τσιτσίδι, σαν τον ΄Αρη, μέσα στο δίχτυ και δεν έχω πού να κρυφτώ. Από την άλλη άκρη της γης, μπορούν να βάλουν χέρι στην τσέπη μου, να δουν ότι έχω στην τράπεζα 6.666(!)  δολλάρια και να τα

ξαφρίσουν κι όλας. Γνωρίζουν πού κοιμήθηκα χθες βράδυ Εν τάξει, δε φώναξαν τους τέσσερες να καγχάσουν, αλλά αν έρθει το νέο σε κάποιο πρόσωπο στο σπίτι, τί γίνεται! Γι αυτό αισθάνομαι γυμνός και γίνομαι κι εγώ ηφαίστειο σαν τον ΄Ηφαιστο.

Θέλω να παρακαλέσω όλους τους δικτυωμένουςνα κάνουν την επανάστασή τους και να ελευθερωθούν απτο δίχτυ, αλλά φοβάμαι πως δε θα μακούσει κανείς. Επειδή είσαι κάποιας ηλικίας θα μου πουν  και δεν τα καταφέρνεις με τη νέα τεχνολογία, δε θα σου κάνουμε το χατίρι, γιατί εμείς χωρίς Διαδίκτυο δεν κάνουμε· για τους περισσότερους από μας είναι η ΄πρέζα΄ μας.

΄Ετσι, απομένω μόνος και   διαμαρτυρόμενος.

 

 

E u r o v i s i o nxx

 Παρέκβαση (άλα Βίτκος). 1) Κάποτε, γνωστός επιχειρηματίας, σε ερώτησή μου: Καλά, δεν το άκουσες; δε διαβάζεις Ν.Κόσμο; απάντησε: Τον αγοράζω ανελειπώς για να τσεκάρω τις κηδείες, μήπως μετανάστευσε κανένας γνωστός μου μετανάστης, για να ευχηθώ αωνία του η μνήμη, ώστε να μείνω κι εγώ (το μαγαζί για την ακρίβεια) στη μνήμη των ζωντανών  2)  Οι στήλες  (κολόνες), προορίζονται να στηρίζουν κάποια στέγη, ένα άγαλμα ή κάποιον ουρανοκυνηγό Στηλίτη, και είναι σταθερές. Μόνον η δική μου είναι τροχοφόρος, για να μεταφέρεται και να στηρίζει την εκάστοτε αδυνατότερη σελίδα της εφημερίδας (υποθέτω!), αλλά και ναναγκάζει τους χιλιάδες αναγνώστες μου, να ρίχνουν, ψάχνοντάς τη, μια ματιά και στις διαφημίσεις(υποθέτω!). Στη χάση και στη φέξη, λοιπόν, δηλαδή κάθε δέκα πέντε, που αλλάζει φάσεις και η σελήνη, περίπου, χωρίς αυτό να υποννοεί τίποτε σεληνιασμούς Τέλος παρέκβασης. 

Οι μουσικοί έχουν πατρίδα·  η μουσική δεν έχει.

Εάν δεν γνωρίζεις το συνθέτη ενός ωραίου κομματιού Κλασικής Μουσικής, αυτό δε σεμποδίζει καθόλου ναπολαύσεις τη μελωδία του. Το ίδιο ισχύει κι αν δεν είχες ποτέ δει τον Μητροπάνο, ας πούμε. Εμένα με κέρδισε χωρίς να τον δω όταν τον πρωτάκουσα σε δίσκο. Καλύτερα νακούς το υπέροχο λαρύγγι του, παρά να τον βλέπεις να στέκει σαν ξυλάγγουρο με το αριστερό χέρι..κουλό.

Εurovision. ΄Ενας μεγάλος Παν-Ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού, ο οποίος συμβάλλει (υποτίθεται) στη σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Ως τέτοιος, πάγκαλος, ευχάριστος και ωφέλιμος.

΄Ολα καλά, μόνον κάποιες αποριούλες: 1)  Γιατί οι περισσότεροι τραγουδούν στην Αγγλική; Εν τοιαύτη περιπτώσει δεν είναι διαγωνισμός κρατών, αλλά διαγωνισμός τραγουδιού, άσχετα από πού κατάγονται οι άδοντες, και άρα δεν είναι Eurovision, αλλά Αγγλο_ βύζιον, όπου στην ουσία οι μωροί _ τα μωρουδάκια γλωσσικώς _ λαοί, με λαχτάρα προσθηλιάζουν στον Αγγλικό μαστό για να συλλαβίσουν

Που είδατε η κοινή γλώσσα να ενώνει τους ανθρώπους;  ένωσε ποτέ τους ΄Ελληνες; ΄Ενα διαλειμματάκι έκαναν, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κι ύστερα πιάνανε πάλι τα σπαθιά και τα κουμπούρια. Μονοιάσανε ,όταν βγήκε και η τελευταία τους ελεύθερη πνοή στο ΄Ακτιον, το 31 π.Χ.  Οι Ιρλανδοί μιλάνε την ίδια γλώσσα με τους ΄Αγγλους κι όμως αλληλοσφάζονται΄Οταν βρίσεις κάποιον και δε σε καταλαβαίνει, το πιθανότερο είναι να σου γυρίσει τις πλάτες και να σαφήσει να τσαμπουνάς. Αν όμως, είστε ομόγλωσσοι, φτάνει να του πεις, τη μάνα σου, ρε! για να γίνετε μπίλιες..΄Αρα, η κοινή γλώσσα δε βοηθά στο να ενωθούμε, αλλά στο να διαφωνούμε ευκολότερα, με επιχειρήματα, μάλιστα, και χωρίς διερμηνέα  Γιατί η επιλογή της Αγγλικής;  Ντρέπονται κάποιοι για τη γλώσσα τους ή θέλουν να επεκτείνουν τον κύκλο των εργασιών τους!   Μήπως όλοι οι κάτοικοι της γης γνωρίζουν Αγγλικά; ΄Ετσι, δεν έχουν την ευκαιρία ναπολαύσουν το τραγούδι ούτε οι συμπολίτες των τραγουδιστών 2) Στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό γιατί συμμετέχουν μη Ερωπαίοι; Καλά η Μάλτα, ως επιπλέουσα μπορεί να πάει και Αφρική κι Ευρώπη, αλλά η Ισραήλ  (Η Ισαραήλ, ως Η Ελλάς, Η Αλβανία,) γιατί συμμετέχει;

Σημείωσα ότι οι φίλοι Εβραίοι παίζουν πάντοτε και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Διερωτώμαι:  Οι Ισραηλίτες κολλάνε κοντά στους Ευρωπαίους επειδή τους θεωρούν πιο πολιτισμένους από τους Ασιάτες; Η Ινδία, η Κίνα, η Περσία, η Ισραήλ, όχι μόνον κατέχουν αξιοζήλευτες περγαμηνές στη λογοτεχνία και γενικά τον πολιτισμό, αλλά και σήμερα βρίσκονται στην πρωτοπορία στην τεχνολογία και την έρευνα. Αν ήμουν Ισραηλίτης, θα κρατούσα απόσταση από τους πολιτισμένους Ευρωπαίους, αναλογιζόμενος τις φωτιές της Ιερής  Εξέτασης και τις πρόσφατες

Αν ο διαγωνισμός ήταν Asiavision, θα γίνονταν δεκτές οι Ισλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Ουγκάντα; Για την Ελλάδα δε ρωτώ. Οι Ευρωπαίοι μας θεωρούν Ανατολίτες και θα χαίρονταν να μας σπρώχνανε κατά Μογγολία, _ παρότι οι ίδιοι ισχυρίζονται πως όλοι οι Ινδοευρωπαίοι(!!) από κεί ξεκινήσαμε, _ και να μας ξεφορτωθούν Τέλος, είναι υποτιμητικό να είσαι Ασιάτης; Και το άλλο: Αν οι αγαπητοί πολίτες των τεσσάρων άλλων Ηπείρων, επιθυμούν να συμμετέχουν στο ομαδικό ξελαρύγγιασμα, κανένα πρόβλημα. Μπορούμε να κάνουμε Ολυμπιακούς τραγουδιού. Τί στοιχίζει νανάψουμε μια δάδα ακόμη στη Ολυμπία!  (πρόπερσυ, την κάψαμε ολόκληρη!..) Δε θά ναι και πρωτόπτυπο· ο Νέρων παρουσίασε άσματά του, τότε, και μάλιστα πήρε και βραβείο (όχι χρυσό, σκέτο στεφάνι από ελίτσα). 3) Οι άδοντες και η παρέα τους, ντύνονται με ό,τι τρόπο βάζει ο νους ανθρώπου: Κάποιοι σαν Βίκινγκς, άλλοι σαν Ινδιάνοι, άλλοι παλιάτσοι, άλλοι παρουσιάζονται κερατάδες  (κερασφόροι εννοώ, ασφαλώς) άλλοι και άλλες γδύνονται όσο μπορούν περισσότερο. Το μπούτι, άραγε, τονώνει τη μελωδία ή τη διάθεση των θεατών προς θετική ψήφο!  Αν οι κριτές ακούγανε μόνο, δε θα θόλωνε το μυαλό τους, όταν οι ζουμερές τραγουδίστριες δείχνουν και βύζιον και μπούτιον με έξαλα, πλην ρυθμικά, δε λέω, κουνήματα.

Αυτές οι μικρές αποριούλες δεν αρκούν για να στείλει κανείς διάβημα διαμαρτυρίας στην Οργανωτική Επιτροπή, αλλά εγώ τόχω στο αίμα μου να βλέπω παντού στραβά ως   

διαμαρτυρόμενος

 

Μερμηδόνες _μερμηγκόμυαλοι vv

Για τις  πλημμύρες στο Γκίπσλαντ, αρχές Ιουνίου, έπρεπε ναναφερθώ νωρίτερα, αλλά οι Ελληνικές εκλογές ήταν πιο επείγον θέμα. Εξ άλλου οι πλημμύρες είναι συχνό φαιόμενο και δυστυχώς θα ξανά ρθουν

Ο Αριστοτέλης δίδασκε ότι τα βασικά στοιχεία στη φύση είναι 4: Γη, ύδωρ, πυρ και αήρ.. Την άποψή του ακολουθούσαν ως ιερή παρακαταθήκη, όλοι οι διανοητές (ακόμη και οι Βυζαντινοί ιερωμένοι χρονογράφοι) έως πριν λίγα χρόνια. Οι θετικοί (οι πειραματιζόμενοι και όχι απλά υποθέτοντες) επιστήμονες, τα βρήκαν κάπου 97, συν μερικά μπάσταρδα, ήτοι κατασκευασμένα από το βιαστή της φύσης, άνθρωπο. ΄Οταν διασπάς το άτομο, βιάζεις τη φύση. ΄Οταν παντρεύεις δύο ή περισσότερα χημικά στοιχεία, με το ζόρι στο εργαστήριο, βιάζεις τη φύση.

΄Ασχετα αν ο Αριστοτέλης είχε δίκιο ή άδικο, τα 4 στοιχεία του είναι πανίσχυρα και άνετα μπορούμε να τα αποκαλέσουμε στοιχειά. Ποιος δε γνωρίζει τη δύναμη της γης, όταν σείεται (ή της λάβας;), την ορμή ενός ποταμού ή του ωκεανού, μιας πυρκαγιάς, ενός κυκλώνα; Το νερό, εν προκειμένω, είναι ένα πανίσχυρο στοιχειό, το οποίο δε θα μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος να υποτάξει πλήρως. ΄Οποιος περιφρονεί τη δύναμή του, πληρώνει για την αποκοτιά του.

Οι θέσεις των σημερινών οικισμών (χωριών, πόλεων) ορίστηκαν πριν από δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Τότε ο άνθρωπος, λόγω άγνοιας έχτισε, πολλές φορές, σε χαμηλά σημεία, τα οποία, σπάνια μεν, σίγουρα δε, μπορεί να πλημμυρίσουν.

Το φυσικό γεγονός μια πλημμύρας δε με ξενίζει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, ότι οι πληγέντες, και οι υπόλοιποι, δε συνετίζονται και εξακολουθούν να χτίζουν, χωρίς να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της περιουσίας και της ζωής τους.

Διαβάζω στο Διόδ. Σικελιώτη , ότι ο Φαραώ Σεσόωσις ύψωσε χώματα πολλά και μεγάλα και κει πάνω μετέφερε τις πόλεις, οι οποίες ήταν χτισμένες σε χαμηλά μέρη, ώστε να μην κινδυνεύουν άνθρωποί τε και τα κτήνη κατά τας πληρώσεις του ποταμού.

΄Ενα είδος τερμίτη (μερμηγκιού), παρότι το κεφάλι του έχει το μέγεθος σπόρου φακής, σκέφτηκε, αφού την έπαθε πολλές φορές, να προεκτείνει με λάσπη τα χείλη της φωλιάς του (βλέπεις ένα μεγάλο πήλινο σωλήνα) πολύ ψηλά κι έτσι προστατεύει την κατοικία του όταν πλημμυρίζει ο κάμπος.

Οι άνθρωποι, αν και πήγαν στο φεγγάρι, δεν τους κόβει να χτίσουν σε υπερυψωμένο έδαφος (τα μηχανήματα άφθονα σήμερα)) δίπλα στο ποτάμι ή στον κάμπο; Δεν μπορούν, σε επικίνδυνες περιοχές, να σηκώσουν τα σπίτια 2 μέτρα από το έδαφος, ώστε να εκμεταλλεύονται και το χώρο κάτω από το σπίτι;

Την ευθύνη έχουν οι χορηγούντες την άδεια οικοδομής, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι πολίτες θά πρεπε να προσέχουν πού χτίζουν ή αγοράζουν. Οι ιδιωκτήτες των οικοπέδων έχουν συμφέρον να πουλήσουν και το τελευταίο κομμάτι γης, άσχετα αν κάποια οικόπεδα βρίσκονται σε επικίνδυνα για πλημμύρα σημεία.

Ο μεγάλος Δίας, είδε μια μέρα την πανέμορφη κοπελιά Αίγινα, και κοινή (!) συναινέσει,  γέννησαν τον Αιακό, πρώτο κάτοικο και βασιλιά της Αίγινας. Επειδή το νησί δεν είχε κατοίκους, ο Δίας μεταμόρφωσε μερικές εκατοντάδες μερμήγκια σε ανθρώπους (τους Μερμηδόνες) κι έτσι ο Αιακός απόχτησε πολίτες και ψηφοφόρους

Δε γνωρίζουμε αν οι Μερμηδόνες είχαν μικρό ή μεγάλο κεφάλι, πάντως εμείς σήμερα, έχουμε, κάποτε, λιγότερο μυαλό από ένα μερμήγκι.

Ξεχνάμε ότι ο Δίας (ο θεός του κεραυνού και της βροχής) δε βρέχει με λογική κηπουρού (πολύ νερό στα δέσκουλα, λιγότερο στα σκόρδα), ότι δεν  κατουράει μέσα από κόσκινο, όπως παραστατικότατα σαρκάζει ο Αριστοφάνης. Οι ρυθμοί του Δία  (της Φύσης) δεν ταιριάζουν πάντα με τις ανάγκες μας. Εμείς πρέπει να εναρμονιζόμαστε με τη Φύση.

Στην πατρίδα, ειδικά, η ασχετοσύνη και η αποκοτιά, δεν έχουν όρια. Χτίζουν πολλοί μέσα σε ρέματα, κι όταν έρθει η καταστροφή, στρέφονται, με οργή, κατά των υπεύθυνων, μπροστά στις κάμερες: Κοιτάξτε τί πάθαμε. Χάσαμε το βιός μας και κανένας δε φάνηκε να δει την καταστροφή και να μας βοηθήσει.

Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει τον κάθε πάσχοντα πολίτη. Στην περίπτωση όμως των πλημμυρών, η συνδρομή δεν είναι το φάρμακο, αλλά η εκ μέρους της πολιτείας και του πολίτη, πρόληψη. Χρειάζονται προγραμματισμός και έργα, αλλοιώς, δε σώζονται οι περιουσίες και οι ζωές, με το να φωνάζει ένας                    

                                                                        Διαμαρτυρόμενος

 

 

  Πωλείται  Πατρίςmm

Κεφαλλονιά. Στο παραθαλάσσιο αγρόχτημα απέναντι από το Μεσολόγγι. (δεκαετίες 40 και 50), (παρα)θερίζαμε. Τα μεσημέρια ξαπλώναμε κάτω από τη μεγάλη χαρουπιά και τα βράδυα  πάνω στο τριζάτο και μυρωδάτο άχυρο του αλωνιούδιάττοντες να χύνονται και να γράφουν εφήμερες φωτεινές τροχές, ενώ αμέτρητα τριζόνια ερωτοκαλούσαν το ταίρι τους μέσα στη νύχτα.

Κάθε πρωΐ που ξυπνούσα, έβλεπα τον τεράστιο ολοκόκκινο δίσκο του ήλιου ν ανεβαίνει αργά πίσω από το τρίκορφο νησάκι, την Οξιά

Είχα ακούσει ότι το νησί ανήκε (τα γίδια του το απολάμβαναν) σε Κεφαλλονίτη.

Ζήλευα τις κατσίκες, οι οποίες ζούσαν σένα όμορφο, παρθένο νησάκι ανενόχλητες, ενώ εγώ τρώγω το καυσαέριο στη μούρη, με τη φούχτα, μέρα νύχτα.

΄Οταν ακουσα ότι ιδιοκτήτης βρέθηκε ξαφνικά, συμπάροικος, πάλι ζήλεψα. Γιατί να μη σκεφτώ να πουλάω κι εγώ χρωματιστό νερό, ώστε ναγοράσω την Οξιά ή την ΄Ατοκο ή κάποιο άλλο νησί δίπλα στο Σκορπιό; ΄Οταν, όμως, είδα να πουλιέται η Οξιά σε ΄Αραβα, και κάποια άλλα σε Ρώσους και Τούρκους, έγινα τούρκος.

Θα μου πείτε: Γιατί, ρε λεβέντη, εσύ έχεις σπίτι (ή και σπίτια και φάρμα και μαγαζιά) στην Αυστραλία; Απαντώ: Η Αυστραλία είναι πολυεθνική χώρα και είμαι νόμιμος πολίτης. Επίσης γνωρίζω ότι στις Φιλιππίνες δεν μπορείς ναγοράσεις ακίνητο και στο Μπαλί μπορείς να χτίσεις ξενοδοχείο, αλλά σε 99 χρόνια το παίρνει το κράτος. ΄Ισον, δεν πουλάνε τη γη τους.

΄Οταν Γερμανικά έντυπα ζήτησαν την Ακρόπολη, για να πατσίσουμε, θυμώσαμε. Για δεκάδες νησιά, που έχει βγάλει στο σφυρί η Ελληνική Κυβέρνηση, δε μας καίγεται καρφί. Και πάλι θα μου πείτε: Κι εσύ μπορείς ν αγοράσεις ό,τι ακίνητο θέλεις στα 26 κράτη της Ε.Ε. Σωστό, αλλά οι 27 είμαστε  (είμαστε!!)  κολλητοί, εμείς κι εμείς. Ακόμα θα μου πείς:  Σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση, τέρμα τα σύνορα, τέρμα οι κρατικές οντότητες· είμαστε ένα χωριό. Ωραία. Αν είνέτσι, γιατί οι Ουκρανοί, οι Αρμένιοι, οι Κροάτες, οι Σκοπιανοί, έβαλαν λυτούς και δεμένους για ναποκτήσουν κράτος καιόνομα;  Γιατί οι Κούρδοι και άλλοι σε Ασία και Αφρική  (και οι Β. Ιταλοί!)  αγωνίζονται ναποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος;

Γιατί δεν μπορώ να μπώ σένα πλεούμενο ή αεριωθούμενο και να στρογγυλοκάτσω στην Αυστραλία, στις Η.Π.Α., στη Χονολούλου, που έχει ωραίο κλίμα, παρά με περνάνε από κόσκινο και με πετάνε έξω, όπως την αίρα απτο σιτάρι;

Νανοίξουν όλοι και για όλους τα σύνορά τους, να τανοίξει κι η Ελλάδα. Τώρα, εδώ που τα λέμε, ορθάνοιχτα τα έχει, πόσο άλλο να τανοίξει!

Οι ΄Αραβες ξοδεύουν δισεκατομμύρια και φτιάχνουν νησιά με άμμο στον Περσικό κι εμείς τους δίνουμε ριζωμένο νησί με τρία λιμάνια στην τιμή (ίσως και λιγότερο) μιας χρυσής τουαλέτας του μακαρίτη του Σάχη!!

  Αν και η Ελλάδα πουλά νησιά στην ίδια τιμή, πόσα χρήματα θα μαζέψει για να δώσει τα 400 δισεκατομμύρια!  Πουλάμε τα νησιά για να πληρώσουμε τις συντάξεις του Ι.Κ.Α για ένα μήνα!  Αντί να  εξορύξουμε το φυσικό μας πλούτο, πουλάμε τη γη μας για μια φούχτα πετροδολλάρια!

Αν τούρκοι αγοράσουν νησιά, δε θα απαιτήσουν και υφαλοκρηπίδα;

 Για όλους τους ανωτέρω λόγους, είμαι εναντίον της πώλησης της Οξιάς και των λοιπών νησιών  και διαμαρτύρομαι εντόνως.

                                                                        Διαμαρτυρόμενος

                                                              

 

    Εδώ  GALLIPOLInn

Η αποτυχημένη εκστρατεία της Καλλίπολης και ο φόρος αίματος, τον οποίον πλήρωσε η Αυστραλία, είναι σόλους γνωστά.

Για το τραγικό γεγονός μίλησε πριν τέσσερα χρόνια και ο πρώην πρωθυπουργός Πωλ Κίτινγκ:  <κουραφέξαλα>  χαρακτήρισε ο π.π. Πωλ Κίτινγκ όσα ελέχθησαν κατά καιρούς από μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας για τη σημασία της εκστρατείας της Καλλίπολης, στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης των Αυστραλών. Η εκστρατεία της Καλλίπολης ήταν μια απαράδεκτη ιστορική στιγμή για την Αυστραλία, είπε. (Ν. Ελλάδα 1/11/ 08).

Νομίζω ότι, ένδοξα γεγονότα ωθούν ένα έθνος σε μεγαλύτερα κατορθώματα, ενώ μεγάλες συμφορές αφυπνίζουν, συνήθως, και αποτρέπουν παρόμοια σφάλματα στο μέλλον.

Στη συγκεκριμένη πρίπτωση συμφωνώ με τον κ. Κίτινγκ. Μπορεί η θυσία χιλιάδων παιδιών της χώρας, χωρίς ίχνος κέρδους, ναποτελεί παράγοντα εθνικής υπερηφάνειας; ΄Ομως, όλα τανωτέρω ανήκουν στους ιστορικούς να τα εξετάσουν.

Εγώ διαμαρτύρομαι και μένω σε δύο σημεία:

 α)  Στον συνεορτασμό. Καταρχήν, δεν εορτάζουμε (γιατί δε νικήσαμε), αλλά θρηνούμε. Συνεορτάζουμε με τους Τούρκους! Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα!  Τί θέλουν να δείξουν οι συμπατριώτες μας Ασυτραλοί; Μεγαλοψυχία!  Ανωτερότητα!  Αγάπη!  Λησμονιά!

Εν τοιαύτη πειπτώσει, πρέπει κι εμείς να συνεορτάζουμε την ΄Αλωση με τους νικητές, φίλους τούρκους, καθώς και την καταστροφή της Σμύρνης και το 22 !!

Να συνεορτάζουμε το 1204 με τους Φράγους!  Να συνεορτάζουμε τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, την Κάνδανο, με τους φίλους Γερμανούς!!  Πρωτάκουστο, το θύμα να γιορτάζει μαζί με το θύτη!  Μήπως αυτό είναι που λέγεται μαζοχισμός απτους ψυχολόγους;

΄Οπως και νά χει, είμαι υπέρ του ετήσιου Μνημόσυνου και υπέρ της εκφώνησης του Επιτάφιου για τα λαμπρά παληκάρια, τα οποία, κάποιοι, απερίσκεπτα, έστειλαν στην άδικη θανή.

β)  Μ ενοχλεί η...Gallipoli, διότι ένα G  κάνει τον κόκκορα, γάϊδαρο, αν, αντί κα κα ρίζω, γράψεις  γκα γκαρίζω. Αφού λένε  California, Capitol, Kentaky, (K.F.C)  για το Καλλίπολη τους έπιασε τσιγκουνιά να διαθέσουν ένα  C  ή ένα  Κ;

Εν κατακλείδι, δέχομαι τη Γιορτή, αλλά για το γκα γκαρίζω διαμαρτύρομαι, καθ ότι διαμαρτυρόμενος                                      

                                                               

  kk

    Εμεις,  Εμείς  κι  Εμείς

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται ΄Οταν πέσει βελανιδιά, όλοι παίρνουν ξύλα.

Τελευταία πέσανε δυο βελανιδιές: Ο Γιώργος κι ο Κώστας και υπάρχει πολλή ξυλεία.

Δεκάδες φιλόδοξοι ξυλοκόποι έσπευσαν να ξυλευθούν.!  Με το βούλιαγμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ξεφύτρωσαν δεκάδες κόμματα, υπολογίζοντας ότι εδώ υπάρχει ψωμί, παρότι κι αυτό, ως την τελευταία μπουκιά, είναι δανεικό. Γιατί; Ποιος σου είπε ότι τα δανεικά δεν είναι γλυκά; Δεκαετίες καλο-περνάγαμε με δανεικά. Το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον. Τα δανεικά είναι γλυκύτερα από τα δουλεμένα, όταν πρέπει να τα πληρώσουν άλλοι..!

΄Οταν ένα καράβι βουλιάζει, μόνον οι παλαβοί δεν το εγκαταλείπουν αμέσως. Στην περίπτωση του Ελληνικού καραβιού, κάθε πολιτικός αρχηγός αγωνίζεται λυσσωδώς να πείσει τους ΄Ελληνες να τον ανακηρύξουν  Πρωτοκαπετάνιο γιατί μόνον Εγώ έχω τη συνταγή σωτηρίας του σκάφους βροντοφωνάζουν, και παρά τους κανονισμούς και τις αδήριτες ανάγκες της στιγμής, δε θέλουν ούτε Δεύτερο, ούτε Τρίτο για σκάντζα βάρδια στο τιμόνι, ούτε κάν συνεργασία!

Τί σόι άνθρωποι είναι οι επίδοξοι αυτοί  αυτοπροβαλλόμενοι σωτήρες του Ελλην. ναυάγιου; ΄Ολως συμπτωματικά, έχω καταγράψει κάποια λόγια (από Τηλεόραση δυστυχώς και δεν αποδεικνύονται βιβλιογραφικά) επώνυμων πολιτικών και τα παραθέτω:

Α. Σαμαράς: Δεν έχω λόγια του, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι, ως υπ. Εξωτ. απέρριψε το όνομα Σλαβομακεδονία για τα Σκόπια, με αποτέλεσμα να κερδίσουν το σκέτο  Μακεδονία..!

Ε. Βενιζέλος: (προεκλογικός λόγος στην Κομοτινή 24/4/12) δεν υπάρχει προνόμιο, ούτε απόλαυση στην άσκηση της εξουσίας..!!  Τί λες, αγόρι μου! Τότε, γιατί σκίζεσαι να πρωθυπουργέψεις; Από αγάπη στην πατρίδα! Γιατί όλοι μας λέτε και μας ξαναλέτε τα άλλα κόμματα είναι άχρηστα, δεν έχουν πρόγραμμα, ενώ ΕΜΕΙΣ και μόνον ΕΜΕΙΣ μπορούμε;..Τί εγωϊσμός!  Αποφεύγετε το Εγώ, αλλά το εμείς, πληθυντικός του εγώ είναι. Αν όλοι Εσείς, το μόνο που ονειρεύεσθε είναι το καλό της πατρίδας, τότε ποιος ευθύνεται για τις απανωτές συμφορές της; Αν δεν είναι απόλαυση στην άσκηση της εξουσίας, εσύ τί κάνεις; Πας ναυτοβασανιστείς για το καλό των Ελλήνων! Ο Αριστοτέλης λέει ότι Το άρχειν ήδιστον (η εξουσία είναι πολύ ευχάριστο). Δε λέει και προσοδοφόρο διότι αυτό εμπερικλείεται στο ήδιστον Διαφωνείς με τον Αριστοτέλη;

Δ. Τσοβόλας: (1998)  ΄Ολοι οι υψηλά ιστάμενοι, εκτός του πρωθυπουργού, είναι πουλημένοι στο ξένο και το ελληνικό κεφάλαιο. Μπορεί ένας πουλημένος να ενδιαφέρεται για το καλό της πατρίδας του;

Μ.Δαμανάκη: (1999)  Το όραμα  (για το Κομμουνιστικό όνειρο μιλούσε) μπορεί να ήταν ψεύτικο, το πάθος όμως αληθινό.. Πώς μπορείς να λες, έτσι ψυχρά, ότι εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι πίστεψαν ή πιστεύουν (ως κι ελόγου σου πριν λίγο) θυσιάστηκαν ή αγωνίζονται για ένα ψέμμα! _ (Ιαν. 2011) Είμαι περήφανη που πάω κόντρα στην ιστορία μου.. Δηλαδή, τί; ανεμοδούρι; Όπου φυσά ο άνεμος;

Δ. Μπακογιάννη, δεν είπε, αλλά έπραξε: Αποχώρησε από κει όπου πάντα ανήκε (τη Ν.Δ.) και κατηγορούσε, την μέχρι χθες παράταξή της Μόλις το κόμμα της καταποντίστηκε στις 6 Μαΐου, έσπευσε να κουρνιάσει και πάλι κάτω από τη φτερούγα του Α. Σαμαρά. Μπροστά σε τέτοια συνέπεια, μένεις ενεός!! Για τα κλωσσόπουλα, τους οπαδούς της, δε σκέφτηκε πού θα καταντήσουν. Ποιος νοιάζεται! Ας τα φάει η αλεπού. Η κλώσσα να σωθεί, διότι εκτός βουλής οι καιρικές συνθήκες είναι τελείως αντίξοες για κάποιον βολεμένον, εντός, μια ζωή..

  Χατζηδάκης: (υπουργος Ν.Δ  το 22/12/08)  Η πολιτική είναι ανιδιοτέλεια και προσφορά.. Τα λόγια του Ε. Βενιζέλου με διαφορετική διατύπωση. Αν και αντίπαλοι, μήπως έχουν κοινή πηγήέμπνευσης!

Θ. Πάγκαλος: Εκτός από τα ωραία Λακωνικά του: Η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με μυαλό μωρού, και το όλοι μαζί τα φάγαμε, είπε πριν ένα μήνα. Δε θα πολιτευτώ ξανά. Υπηρέτησα το Ελλ. Κοινοβούλιο για 32 χρόνια. Λες κι ήταν υπηρετριούλα με ποδίτσα και ξεσκονόπανο στο χέρι όλαυτά τα χρόνια..! Πόσο υπηρετούν και πόσο ιδρώνουν οι 300, τους βλέπουμε κάθε μέρα, όταν συνεδριάζει η Βουλή, όπου από τους 300 παρευρίσκονται καμμιά εικοσαριά. Τριακόσια καθίσματα εκλέγει ο Ελλ. λαός, ή τριακόσα πρόσωπα;  Αν για την παρουσία τους στη Βουλή πληρώνονται επί πλέον, για ποια εργασία παίρνουν μισθό και αποζημειώσεις!

Η μόνη και πραγματική αποστολή τους, δεν είναι να εργάζονται στη Βουλή!

Ελάχιστα δείγματα διαμαντιών,οι ανωτέρω, οι οποίοι ζητούν εντολή να σώσουν την Ελλάδα.

Πρώτη φορά ακούω εθελοντές φιλάνθρωπους, να θέλουν, άρον άρον, να σώσουν αναξιοπαθούντες, γι αυτό και βγαίνω στην αναφορά

                                                                                    Διαμαρτυρόμενος

 

 xx

   Προβατο-ντι  μπεε  μπεε  ιτ

Πρόσωπα:  Λάγιος  (αντιπρόσωπος  των προβάτων)

Αρχιτσοπάνης  Βαγγέλης.   Αρχιτσοπάνης  Αντώνης.  Αρχιτσοπάνης  Αλέξης. ΑΡΧΙΤΣ. ΒΑΓΓΕΛΗΣ.  Με το ήλιο σας βγάζω, με τον ήλιο σας μπάζω, τί έχετε προβατάκια μου και λιγοστέψατε το γάλα!

ΛΑΓΙΟΣ. ΄Οταν λιγοστεύει η τροφή, λιγοστεύει και το γάλα. Μην κάνεις τον Κινέζο! 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ. Πάντα σας φροντίζουμε και σας καλοταΐζουμε

ΛΑΓΙΟΣ.  Μας ταΐζατε κάποτε, τώρα πεινάμε. Ελαττώσατε την τροφή μας στο μισό και ζητάτε ίδια παραγωγή και χαράτσια στο μαλλίαπό πάνω. Γι αυτό λέμε να σαλλάξουμε.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ  Να μαλλάξετε! Γιατί μανάρια μου; Δεν ήμασταν πάντα κολλητοί; Μαζί δεν τον μεθύσαμε τον ήλιοεπί δεκαετίες; ΄Ενας ξένος τσέλιγκας δε θα σας αγαπήσει όσο εγώ.

ΛΑΓΙΟΣ. Αγαπάς εμάς, ή το γάλα, το μαλλί και το κοκορετσάκι μας;

ΒΑΓΓΕΛΗΣ. Εμείς δε σας αγγίξαμε ποτέ.

ΛΑΓΙΟΣ. Οι χασάπηδές σας όμως!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ. Τώρα αυτά, είναιφυσικά. Δε θαλλάξουμε τη φύση

ΛΑΓΙΟΣ. Πρώτα μας πηγαίνατε στη βοσκή με το αγροτικό. Τώρα, λόγω ακριβή η βενζίνη, περπατάμε και πληγώνουν τα νυχάκια μας. Κάποτε μας πηγαίνατε με την Εργ. Εστία, πότε βουνό, πότε παραλίες,

ΒΑΓΓΕΛΗΣ. Τί θέλετε, τουρισμό!  Πού ξανακούστηκε, πρόβατα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη! Εκεί πάνε οι, Εξ άλλου δε υπάρχει εκεί ούτε χορτάρι.

ΛΑΓΙΟΣ. Αφήσατε και γέμισε η χώρα λάγια πρόβατα απέξω και τρώνε το φαί μας.

ΒΑΓΓΕΛΗ΅ Τρώνε το ένα τρίτο από σας και δίνουν το ίδιο γάλα με σας.

ΛΑΓΙΟΣ.  Δε σε θέλουμε πια Αρχιτσοπάνη.

ΑΡΧΙΤΣ. ΑΝΤΩΝΗΣ. Γι αυτό είμεδώ. Εγώ θα σας φροντίσω καλύτερα απτον καθένα.

ΛΑΓΙΟΣ. Τα ίδια μας έκαμε και η παρέα σου πριν λίγα χρόνια. Εσείς οι δυο υπογράψατε το Μνημόνιο και μας σκάψατε ΜΝΗΜΑαιώνιο! Δανειστήκατε τόσα πολλά, ώστε υποθηκεύσατε βοσκοτόπια και μαντριά!

ΑΝΤΩΝΗΣ. Θα το τροποποιήσουμε.

ΛΑΓΙΟΣ. Και θα σταματίσει το άρμεγμα;

ΑΝΤΩΝΗΣ. Θα γίνεται με ρέγουλα και με το μαλακό

ΛΑΓΙΟΣ. Τόσα χρόνια μας ταΐζατε μαλακή τροφή. Τώρα, απο την αχυροφαγία, μας πονούν τα δόντια.

ΑΝΤΩΝΗΣ. Μήπως θέλετε να σας πληρώνουμε και οδοντίατρο!

ΛΑΓΙΟΣ. Κι όχι μόνο. Χρειαζόμαστε και ενδοκρινολόγο.

ΑΝΤΩΝΗΣ. ΄Εχετε πρόβλημα με τους... αδένες αναπαραγωγής;

ΛΑΓΙΟΣ. Κι αν δεν έχουμε, θαποχτήσουμε με τα μεταλλαγμένα που μας ταΐζετε.

ΑΝΤΩΝΗΣ. Οι ειδικοί τα θεωρούν πολύ καλά,

ΛΑΓΙΟΣ. και φτηνά!  Πάτε να μας τρελλάνετε όπως τις αγελάδες!

ΑΝΤΩΝΗΣ. Τί μου λένε τούτα τα προβατάκια! Πότε απόχτησαν επιστημ. γνώσεις ! Καλή η επιστήμη για τις ανέσεις μας, αλλά, χαλάει το μαγαζί. ΄Οσο απαγορεύαμε στη γη να γυρίζει,.. καλά περνάγαμε. Δεν τόλμαγε πρόβατο να βελάξει, πήγαινε κατευθείαν για Ι.(ιατρική;) Εξέταση και ψήσιμο.Τώρα,

ΑΡΧΙΤΣ. ΑΛΕΞΗΣ. Προβατάκια μου, γλυκούλια μου, σαρξ εκ της σαρκός μου. Αυτοί οι δυο σας πίνανε το αίμα. Ψηφίστε με να διορθώσω τα πάντα.

ΛΑΓΙΟΣ. ΄Εχεις χρήμα; Οι άλλοι δανείζονται.

ΑΛΕΞΗΣ. Θα χρησιμοποιήσω όσα αγαθά (γαλακτοκομικά, μαλλί) έχετε καταθέσει στις τραπεζο-αποθήκες

ΛΑΓΙΟΣ. Οι δυο προηγούμενοι μας στέγνωσαν. Εσύ, τί; θα μας βγάλεις και το πετσί στο άρμεγμα; Πριν λίγο ήσουν σαν κι εμάς είπες.

ΑΛΕΞΗΣ. Δεν ήμουν αρχιτσοπάνης, αλλα όχι και πρόβατο! Λοιπόν, θαρμέξω άγρια κάποια προνομιούχα πρόβατα, τα οποία για χρόνια, ενώ τα καλοτάϊζαν οι άλλοι, το παίζανε στέρφα. Απαυτά θα βγάλω πολύ γάλα.

ΛΑΓΙΟΣ. Είστε όλοι λογάδες και φαγάδες, γι αυτό, εξ ονόματος του κοπαδιού βροντοφωνάζω ένα  7σύλλαβο μελωδικό  μπε    ε    ε      ε    ε     ε    ε !

  Δι   α  μαρ   τυ  ρό  με  νος !

 

 

 

.

 

 

 


 


  


Γράφει Ο Σωτήρης Μανταλβάνος

 

 

 

 

 

     
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info