ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 

 

 
 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

 

4 at Steps

 

Έκθεση Τέχνης, 5 12 Απριλίου, 2017

Steps Gallery, 62 Lygon Street, Carlton

 

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός και ειδικός στο χώρο της τέχνης Καθηγητής της Σχολής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης, πρόκειται να εγκαινιάσει την έκθεση 4 at Steps, στην Steps Gallery, το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στις 2μμ.

 

Στην ομαδική αυτή έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 12 Απριλίου, τέσσερις Ελληνοαυστραλοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους που περιλαμβάνουν ζωγραφική, ψηφιακά έργα και φωτογραφία. Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος είναι: Μαίρη Ραφαήλ, Θάλεια Ανδρέου, Φρίξος Ιωαννίδης και Σταύρος Μεσσήνης.

Η Μαίρη Ραφαήλ, γνωστή στην παροικία της Μελβούρνης από προηγούμενες εκθέσεις, παρουσιάζει έργα εμπνευσμένα από το Αυστραλιανό τοπίο της υπαίθρου, και πιο συγκεκριμένα, από τη μακρινή ενδοχώρα της Αυστραλίας, του μέρους που συχνά αναφέρεται ως outback. Έντονα γήινα χρώματα που χαρακτηρίζουν την Κεντρική Αυστραλία δίνουν ζωντάνια στα έργα της. Η επιδεξιότητά της με τα υλικά και τα εργαλεία της τέχνης κάνουν τα έργα της άξια θαυμασμού. Όπως λέει η ίδια Τα έργα μου εκφράζουν ηρεμία, γαλήνη, αλλά και ενέργεια. Αυτά είναι τα αισθήματα που νοιώθω ατενίζοντας τη μεγαλειότητα της φύσης. Η εργασία μου είναι μια εξερεύνηση της φύσης, εμπνευσμένη από τα ταξίδια μου στην αυστραλιανή ύπαιθρο και σε άλλες χώρες.

 

 

 

Η Θάλεια Ανδρέου, επίσης γνωστή στην παροικία της Μελβούρνης από προηγούμενες εκθέσεις, παρουσιάζει ελαιογραφίες εμπνευσμένες από την αυστραλιανή φύση. Πολλά από τα έργα της Θάλειας έχουν ένα αφηρημένο μάλλον, παρά ρεαλιστικό, περιεχόμενο. Η οπτική άποψη των έργων της είναι πνευματική μάλλον παρά φυσική. Αν και ασχολείται με φυσικά υλικά, η Θάλεια δημιουργεί συνθέσεις που είναι έντονα εκφραστικές. Χειρίζεται τα υλικά της τέχνης της με επιδεξιότητα, ευαισθησία αλλά και τόλμη. Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν στα έργα της Θάλειας ένα έντονο ιδιόρρυθμο χαρακτήρα. Όπως λέει η ίδια: Χρώμα, πινέλο και καμβάς είναι τα μέσα με τα οποία εκφράζω τα εσωτερικά μου αισθήματα και τον θαυμασμό μου για τη ομορφιά της φύσης. Στην κυριολεξία, η εργασία μου είναι αντιπροσωπευτική της φύσης, των τοπίων της ξηράς ή της θάλασσας. Ανακαλύπτω την ομορφιά που είναι κρυμμένη στα χρώματα και στα σχήματα της φύσης, των πάρκων, των βουνών και της θάλασσας.


Ο Φρίξος Ιωαννίδης, ίσως είναι περισσότερο γνωστός στην παροικία από τις ομαδικές εκθέσεις που διοργάνωσε, παρά από αυτές που ο ίδιος πήρε μέρος. Αυτή τη φορά, ο Ιωαννίδης παρουσιάζει μια σειρά από δικά του έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική του απόδοση από τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η εργασία του είναι ένας συνδυασμός τέχνης και τεχνολογίας. Κατά τον ίδιο: Τέχνη και τεχνολογία συμβαδίζουν. Δεν μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο. Στην εποχή που ζούμε, τα ηλεκτρονικά μέσα αποτελούν και αυτά εργαλεία στη διάθεση των καλλιτεχνών. Ο Ιωαννίδης παρουσιάζει μια σειρά από ψηφιακά έργα που κυρίως έχουν να κάνουν με το περιβάλλον στο οποίον ό ίδιος ζει. Μερικά από αυτά είναι εκφραστικά, ενώ άλλα είναι απλά διακοσμητικά. Και το ένα είδος και το άλλο προέρχονται από προσωπικές αντιλήψεις που αφορούν το χώρο στον οποίο ο ίδιος ζει και κινείται. Ορισμένα είναι εμπνευσμένα από την Αυστραλία και άλλα από την ιδιαίτερη του πατρίδα τη Κύπρο.

Ο Σταύρος Μεσσήνης είναι γνωστός στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης σαν άνθρωπος των γραμμάτων. Εδώ και πολλά χρόνια δίνει το παρόν του στα λογοτεχνικά δρώμενα της παροικίας. Εχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ιστορία της τέχνης, φωτογραφία και λογοτεχνία.  Έχει εκδώσει μια σειρά από ποιητικές συνθέσεις και έχει συνεπιμεληθεί με

τον Δρ Αθανάσιο Σπηλιά τη δίγλωσση ανθολογία Reflections Selected Works from Greek Australian Literature. Παράλληλα με τη λογοτεχνία ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Σ αυτό τον τομέα, η δραστηριότητα του Σταύρου Μεσσήνη φαίνεται αντάξια της λογοτεχνικής του απόδοσης. Καταφέρνει με σχετική

άνεση να εκφραστεί ποιητικά  χρησιμοποιώντας την ψηφια

κή τεχνολογία και τα new media. Αποτέλεσμα της δημιουργικής δραστηριότητας του Σταύρου είναι μια σειρά από εντυπωσιακά ψηφιακά έργα, με κύρια χαρακτηριστικά το μυστηριώδες φως και τα έντονα χρώματα. Με λίγες λέξεις, μια πετυχημένη σειρά εικαστικών

έργων. Νέα μέσα για μια νέα εποχή δημιουργίας. 

 

 

 

 

Πότε: 5 - 12 Απριλίου 2017.  Ώρες λειτουργίας της αίθουσας: καθημερινά 10 πμ 4 μμ, Σάββατο και Κυριακή: 11 πμ 6 μμ.

Πού: Steps Gallery, 62 Lygon Street, Carlton

Eγκαίνια: Σάββατο 8 Απριλίου, στις 2 μμ. Με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Νίκο Παπαστεργιάδη.

Είσοδος είναι ελεύθερη και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

 

____________________

 

Πληροφορίες και συνεντεύξεις:

Σταύρος Μεσσήνης: 0427 544477 (+61 427544477)

Φρίξος Ιωαννίδης: 9939 6612, 0431 546 586.

 

 

 
 Hellenes around the Globe

 

 

 

 


 


 

 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info