ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 


  Hellenes around 
the Globe

 

 

 


 

 
Ντίνα Αμανατίδου

Εργο βιογραφικό σημείωμα  

Η Ντίνα Αμανατίδου, το γένος Παπανδρεοπούλου, γεννήθηκε στον Μελιγαλά Μεσσηνίας.  Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, και στις αρχές του 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της, Κυριάκο Αμανατίδη, και τα δύο τους παιδιά, Ηλία και Κάλλη.

Η Ντίνα Αμανατίδου παρακολούθησε μαθήματα Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο New England της Νέας Νότιας Ουαλίας, και επί σειρά ετών δίδαξε ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έχει αναπτύξει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, και είναι μέλος ελληνικών και αυστραλιανών πολιτιστικών και λογοτεχνικών οργανισμών.  Κατά καιρούς παρουσίασε δικά της λογοτεχνικά προγράμματα, ή μαζί με τον σύζυγό της Κυριάκο, από ελληνόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μελβούρνης.

Συνεργάσθηκε με ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα της Αυστραλίας, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Έργα της ανθολογήθηκαν σε ελληνικές και αγγλικές ανθολογίες της Αυστραλίας, της Ελλάδας και του Καναδά.  Είναι η μόνη απόδημη Ελληνίδα λογοτέχνιδα, στοχασμοί της οποίας περιλαμβάνονται στην Ανθολογία Νεοελληνικού Γνωμικού Λόγου (1800-2000) του Ιάσονα Ευαγγέλου Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα Γιάννινα, 2001.

Το 1992 πήρε μέρος στο Πρώτο Συνέδριο Αποδήμων Λογοτεχνών στους Δελφούς, και το 1997 στο Συμπόσιο Ελληνικής Αποδημικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα, καλεσμένη και στις δύο φορές  από την Ελληνική Κυβέρνηση.  Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Αυστραλία με εισηγήσεις και απαγγελίες.

Το έργο της σχολιάστηκε εκτενώς στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.  Ενδεικτικά αναφέρουμε το βιβλίο Migrant Daughters The female voice in Greek-Australian prose fiction, H. Nickas, Owl Publishing, Melbourne 1992, και το βιβλίο της Αικατερίνης Γεωργουδάκη Ποιήτριες ελληνικής καταγωγής στη Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία Ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, δύο ταυτότητες, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2002.

Η ομογένεια της Αυστραλίας αναγνώρισε την πολύπλευρη και σημαντική συμβολή της Ντίνας Αμανατίδου στα ελληνικά γράμματα με τους ακόλουθους τρόπους:

* Σύνδεσμος Χελλένικ, διακρίσεις για τη Λογοτεχνία, 1988 και 1996.

* Δημόσια εκδήλωση και Αναμνηστικό Λεύκωμα από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ελληνίδων Βικτωρίας Ντίνα Αμανατίδου 38 χρόνια Λογοτεχνικής Παρουσίας στη Μελβούρνη, 1958-1996, 19 Μαΐου 1996.

* Αφιέρωμα στο έργο της Ντίνας Αμανατίδου στο λογοτεχνικό περιοδικό ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης, τεύχος 43-44, 1998.

* Αφιέρωμα στο έργο της Ντίνας Αμανατίδου στο λογοτεχνικό περιοδικό Ο ΛΟΓΟΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας, τεύχος 16, Σεπτέμβριος 2003.

Παραθέτουμε μερικές από τις διακρίσεις που της δόθηκαν από ελλαδικούς φορείς:

* Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Αθηνών, 1989.

* Επιτροπή Λογοτεχνών Δήμου Αθηναίων Η θεά Αθηνά, 1991.

* Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Μελίνα Μερκούρη, Α΄ Βραβείο στη Λογοτεχνία, 6 Μαρτίου 1996.

* Α΄ Βραβείο Πολύπτυχου, για το σύνολο του λογοτεχνικού έργου και την προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα του Απόδημου Ελληνισμού της Αυστραλίας, Αθήνα, Απρίλιος 1997.

Αποσπάσματα από το θεατρικό της έργο Όσο είναι καιρός και από το ποίημα Για την ίδρυση του Μνημείου περιλήφθηκαν στο Ανθολόγιο της Διασποράς, Παιδαγωγικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2004.

Ποιήματα της Ντίνας Αμανατίδου περιλαμβάνονται στο υπό έκδοση Ανθολόγιο CD Ελληνόγλωσσοι Συγγραφείς της Μελβούρνης, με επιμέλεια του Κώστα Αθανασίου.

Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης, που εκδίδει ο ομογενής Νίκος Μωραΐτης, από τον Φεβρουάριο του 2005.  

Η Ντίνα Αμανατίδου είναι μέλος των ακόλουθων λογοτεχνικών και πολιτιστικών φορέων:

* Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος ιδρυτικό μέλος

* Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών Ελλάδας

* Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας

* Διεθνής Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών

* Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Γραμμάτων, Κεφαλλονιά

* Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων  

Το λογοτεχνικό έργο της Ν. Αμανατίδου απαρτίζεται από 16 βιβλία, με τέσσερις επανεκδόσεις σε τρία από αυτά.  Τα εκδομένα έργα της είναι τα ακόλουθα:

Διηγήματα: Πέτρινα Σώματα, Μελβούρνη 1981, 1983, 1990, Ο Σπόρος της Ειρήνης, Αθήνα 1987, Μελβούρνη 1990, και σε αγγλική μετάφραση The Seed of Peace, Melbourne 1993.  Χωματένιοι Άνθρωποι, Μελβούρνη 1989.  Ανθρώπινοι Χαρακτήρες, Μελβούρνη 1997.

Ποίηση: Εκείνοι που δε γύρισαν, Μελβούρνη 1988, Ιχνηλασίες, Μελβούρνη 1988.  Απόηχοι, Μελβούρνη 1990.  Ενατένιση και Αντικατοπτρισμοί, Μελβούρνη 1992.  Ικεσίες και Εικασίες, Μελβούρνη 2000.

Στοχασμοί: Σκόρπιες Σκέψεις Βιβλίο 1, Αθήνα 1988, Μελβούρνη 1994.  Σκόρπιες Σκέψεις Βιβλίο 2.  Μελβούρνη 1991.  Δροσοσταλίδες και Διάττοντες, Μελβούρνη 1994.  Ψήγματα Ευαισθησίας, Μελβούρνη 1997.  Αυτογνωσία και Ενόραση, Μελβούρνη 2000.

Θεατρικό έργο: Μετέωροι, Μελβούρνη 2000.  

Το 2006 θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμα βιβλία της:

Απόδειπνα Ποιητική Συλλογή

Ασύνορες Ενότητες Γνωμικός Λόγος  


            


 

 Ντίνα Αμανατίδου  

Η λογοτέχνιδα Ντίνα Αμανατίδου τιμήθηκε για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα
και στον Πολυπολιτισμό

Για την εξαιρετική της προσφορά στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης, και στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Βικτώριας, διά μέσου του λογοτεχνικού της έργου, η Πολιτεία της Βικτώριας απένειμε στην λογοτέχνιδα Ντίνα Αμανατίδου το Μετάλλιο Πολυπολιτισμού στις 7 Δεκεμβρίου 2006.  


Σε ειδική τελετή στο Κυβερνείο, ο Κυβερνήτης της Βικτώριας, Καθηγητής
David De Kretser, A.O., επέδωσε Μετάλλια Πολυπολιτισμού σε περίπου 160 άτομα και οργανισμούς διαφόρων εθνοτήτων, που με το έργο και τις δραστηριότητές τους συνέτειναν στην ενίσχυση του πολυπολιτισμικού ιστού της κοινωνίας μας.
 

Σημειώνουμε πως το λογοτεχνικό έργο της Ντίνας Αμανατίδου καλύπτει την ποίηση, το διήγημα, τον γνωμικό λόγο και το θέατρο.  

 Στην φωτογραφία η λογοτέχνιδα Ντίνα Αμανατίδου δέχεται το Μετάλλιο Πολυπολιτισμού από τον  Κυβερνήτη της Βικτώριας, Καθηγητή David De Kretser, καθώς και τα συγχαρητήριά του για την πολύτιμη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, και για τις υπηρεσίες της στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Βικτώριας.


 

 GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info