ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

                   


 

ΕΛΛΗΝΕΣ  ΣΤΗΝ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ

 

GREEK COMMUNITY SCHOOL  

 

 

Οι ξεχασμένοι Έλληνες της Αιθιοπίας

 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ
Stavros Vinieratos

 

 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ (2012)

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΤΙΡΕ ΝΤΑΟΥΑΣ

 Ενα βίντεο του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΪΤΑΡΙΔΗ. Τραβήχτηκε το Πάσχα του 2013

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 
 
 
 
 
 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Η ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ   Η ΝΤΙΡΕ ΝΤΑΟΥΑ  ΤΟ ΧΑΡΑΡ   Η ΕΡΥΘΡΑΙΑ    ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑΣ

 Φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια, από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αθλητικής Ένωσης Ολυμπιακός. Κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια της Προεδρίας του Γιάννη Βελισσαρίου, σε οικόπεδο 13 στρεμμάτων, το οποίο  αγοράσθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας. Την αρχιτεκτονική μελέτη, έκανε ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ιωάννης Νίκογλου, την κατασκευή ο Πολιτικός Μηχανικός Αλέξανδρος Μυριαλλής και το κόστος  κάλυψαν τα μέλη της Ένωσης (1960).

Ο Ελληνισμός της Αντίς Αμπέμπας, υποστήριξε με κάθε τρόπο την Ελληνική Αθλητική Ένωση. Οι μεγάλοι ευεργέτες της, είναι: Γ.& Ι. Καλογερόπουλος, Μιχαήλ Ζέκος, Αλέξανδρος Γανωτάκης, Ευάγγελος Πετράτος, Γιώργιος Μυριαλλής, Οίκος Φ. Λιβιεράτου, Οίκος Μυριαλλή-Παπαφιλίππου, Οίκος Συνοδινού, Οίκος Βελισσαρίου, Σπυρίδων Μαγδαληνός,,  Γεράσιμος Λαγγούσης, Γιάννης Βελισσάριου, Αθανάσιος Καλογερόπουλος, Αθανάσιος Μίχος, Φαίδρα Μαγδαληνού,, Αλέξανδρος Μυριαλλής, Δαμιανός Παπαϊωάννου, Ιωάννης Παπατζήμας, Κωνσταντίνος Στατηράς,Άλκης Μαγδαληνός, Νικόλαος Σαρρής, Hagop Pamboukian, Ευστάθιος Βλαχούλης, Ibo Noumair, Χαράλαμπος Λυκούδης, Χαράλαμπος Τσιμάς, Γεώργιος Παπαχαραλάμπους, Σεραφείμ Παπαϊωάννου και Νάσος Ρούσσος. 

Η Λέσχη του Ολυμπιακού, είναι ο τόπος συγκέντρωσης του Ελληνισμού. Στο φημισμένο εστιατόριο της, στην αιθιοπική πρωτεύουσα, η Ελληνική Πρεσβεία  κάνει τις δεξιώσεις της.

      Σημ. Οι φωτογραφίες είναι του Φώτη Πάλλη.                                                                    

Φέτος, συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ε.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Αντίς Αμπέμπας και η σκέψη όλων μας πήγε στον Οραματιστή, Γιάννη Βελισσαρίου, οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ήταν ένα άτομο, το οποίο ξεχώρισε για την ευγένεια, την καλοσύνη και την προσφορά του.

 

...Γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα το 1930, οι γονείς του ήταν ο Βελισσάριος Βελισσαρίου, από την Κύμη της Ευβοίας και η Παρασκευή Γανωτάκη, από τη Λίνδο της Ρόδου. Διετέλεσε μαθητής του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας, του Ελληνικού Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας και της σχολής Millfield στην Aγγλία. Ήταν κάτοχος MBA από το Boston University των ΗΠΑ και σπούδασε μηχανικός στο Manchester University της Αγγλίας, όπου απέκτησε το Bsc.

 

...Το 1955 επέστρεψε στην Αιθιοπία και σε ηλικία 25 ετών, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγών και εμπορίας οικοδομικών υλικών και εξαγωγών πρώτων υλών. Παράλληλα με την διοίκηση της επιχείρησης, ανέλαβε και την Προεδρία της Ελληνικής Αθλητικής Ένωσης Ολυμπιακός. Τότε ο Ολυμπιακός βρισκόταν ένα βήμα πριν τη διάλυση του.

 

...Κατά την διάρκεια της Προεδρίας του Γιάννη Βελισσαρίου (1955-1968), αναδιοργανώθηκαν όλα τα τμήματα, με αποτέλεσμα οι ομάδες να διεκδικούν και να κερδίζουν τα πρωταθλήματα της χώρας. Το 1965, η ποδοσφαιρική ομάδα διεκδίκησε το πρωτάθλημα και τελικά κατέλαβε την 2η θέση, η δε ομάδα Χάντμπολ κέρδισε το πρωτάθλημα το 1964,  ενώ η ομάδα μπάσκετ κέρδισε όλα τα πρωταθλήματα και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Αφρικής, το 1964. Ο Γιάννης Βελισσαρίου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και διετέλεσε Πρόεδρος της Αιθιοπικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, από το 1962-1967.

 

...Το έργο, το οποίο κατασκευάσθηκε κατά την διάρκεια της Προεδρίας του και έμεινε στην ιστορία,  ήταν η Λέσχη και οι Αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατά την διάρκεια των ετών εκσυγχρονίστηκαν και έφθασαν σε υψηλό επίπεδο αισθητικής και λειτουργικότητας. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Αυτοκράτορα Χάϊλε Σελάσιε, το 1960.

 

...Το 1964, η οικογένεια Βελισσαρίου πρόσφερε, εις μνήμη του Βελισσάριου Βελισσαρίου, το γήπεδο μπάσκετ στον Ολυμπιακό και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ελληνικό Ορθόδοξο Κοιμητήριο. Για τις παραπάνω προσφορές, η Γενική Συνέλευση της  Ελληνικής Αθλητικής Ένωσης Ολυμπιακός, ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη, τον Γιάννη Βελισσαρίου, η δε Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας, ανακήρυξε Μεγάλη Ευεργέτιδα, την Παρασκευή Βελισσάριου.

 

...Κατά την διάρκεια παραμονής του στην Αιθιοπία, ο Γιάννης Βελισσαρίου διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής της Επιτροπής πιστώσεων της Addis Ababa Bank, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών της Αιθιοπίας, εκλεγμένος Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Αιθιοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιθιοπίας, καθώς και μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Τραπεζών Bahrain.

 

...Το 1968 μετακόμισε με την οικογένεια του στο Λονδίνο, όπου διετέλεσε διευθυντής σε εταιρεία επενδύσεων και δανειοδοτήσεων πλοίων. Το 1972 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Ελλάδα, όπου εργάσθηκε στην εταιρεία Ντέξιον Ελλάς. Από το 1975-1980 διετέλεσε διευθυντής γραφείου αντιπροσωπείας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια διευθυντής χορηγήσεων στην Arab Bank στην Αθήνα. Τη διετία 1985-1987 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Τουριστικής, θυγατρικής εταιρείας της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από το 1987 μέχρι το 2018 διετέλεσε Πρόεδρος και υπεύθυνος Οικονομικών της ναυτιλιακής εταιρείας Charterwell Maritime SA.

 

...Μιλούσε έξι γλώσσες, αγαπούσε το διάβασμα και τα ταξίδια. Στη διάρκεια της ζωής του είχε επισκεφθεί 80 χώρες!

 Η ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

...Είναι η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, βρίσκεται στουπρόποδες του όρους Εντότο  σε υψόμετρο 2.440μ,
 έχει πληθυσμό 3.147.000 κατοίκους (82% ειναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι), οι οποίοι ανήκουν στις
παρακάτω φυλές:

 


 

 Amhara:  41.3%
Oromo: 26.2%
Gurage:    17.5%
Tigray:       7.6%
Υπόλοιποι  7.4%

 

...Ιδρύθηκε το 1886, απο τον αυτοκράτορα Menelik  B' στο κέντρο του ιστορικού Βασιλείου της Shewa, στην θέση Finfinne.

...Η ανάπτυξη της πόλης άρχισε το  με την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής  Αντίς Αμπέμπα-Τζιμπουτί (1917). Σήμερα αναπτύσσεται χωρίς να υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο (πολλές περιοχές είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα).

...Η  νέα  πόλη αντιμετώπιζε  μεγάλο πρόβλημα  απο την έλλειψη  καυσόξυλου  στην  περιοχή. Η  λύση  δόθηκε με την φύτευση  κατά  μήκος  των  δρόμων της,  ευκάλυπτων ταχείας ανάπτυξης απο την Αυστραλία (1920).

...Κατά την διάρκεια του Ιταλοαιθιοπικού πολέμου, η Ιταλία κατέλαβε την   Αντίς Αμπέμπα (1936)  και  την  έκανε πρωτεύουσα της Ιταλικής Ανατολικής Αφρικής.

...Το  Πανεπιστήμιο  της  Αντίς  Αμπέμπα  λειτούργησε το 1950, διατηρεί 8 σχολές και απο το 1979 προσφέρει και μεταπτυχιακές σπουδές.

...Το  1963   ιδρύθηκε  με   έδρα  την   Αντίς  Αμπέμπα, η Αφρικανική Ενωση   (σήμερα έχει 53 μέλη), απο  37 Ανεξάρτητα Κράτη,  με  σκοπό   την   κατάργηση   της αποικιοκρατίας στην Αφρική.

...Είναι το διπλωματικό κέντρο της  Αφρικής, υπάρχουν 120 διεθνείς αποστολές και  πρεσβείες, ενώ είναι η έδρα της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αφρική  (1958),  και   του   Συμβουλίου    Ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών (1965). 

...Λειτουργούν βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, ποτών,υποδημάτων, επεξεργασίας  καπνού, πλαστικών υλών, χημικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

...Είναι  το  κέντρο του χρηματοοικονομικού τομέα, και των εξαγωγών (καφέ, καπνού, σπόρων και δερμάτων). Ενώ απορροφά το 54 % των συνολικών επενδύσεων της Αιθιοπίας, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (42%).

...Η  Ελληνική  παροικία  προσέφερε  πολλά  στην πόλη.Τα  περισσέτερα  κρατικά  κτήρια κατασκευάσθηκαν  απο Ελληνες  μηχανικούς, ενω  σε   Ελληνες   ανήκαν   πολλές βιομηχανίες , εμπορικές  επιχειρήσεις  και  ασφαλιστικές εταιρείες.

...Η Ελληνική  ομάδα Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπα, τίμησε την πόλη,όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα πρωταθλητριών ομάδων της Αφρικής στο  Μπάσκετ (1964), με ηγέτες τον  Β.Γκούμα και τούς δύο Γ.Ιωάννου.

Η ΝΤΙΡΕ ΝΤΑΟΥΑ

... Βρίσκεται στην ανατολική Αιθιοπία, σε υψόμετρο 1200 μέτρων και απέχει από την Αντίς Αμπέμπα 515χιλιόμετρα. 

... Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιθιοπίας, με πληθυσμό 398.000 κατοίκους, οι οποίοι ανήκουν στις παρακάτω φυλές:

   - Oromo: 48.0%

   - Amhara: 27.7%

   - Somali: 13.9%

   - Gurage: 4.5%

   - Υπόλοιποι: 5.9%

Στην διοικητική περιοχή της Ντίρε Ντάουας , το 63.2% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, το 36.8% είναι Χριστιανοί, ενώ το 74,4% ζει στην πόλη και το 25,6% στην ύπαιθρο.

... Ιδρύθηκε το1902 όταν η νέα σιδηροδρομικήγραμμή Αντίς Αμπέπα-Τσιμπουτί πέρασε από την περιοχή.

... Ο κυβερνήτης του Χάραρ  Ρας Μακόνεν ( πατέρας του Χάιλε Σελάσιε) κατασκεύασε οδικό δίκτυο και σύνδεσε το Χάραρ με την νέα πόλη το 1928. 

... Η πόλη χωρίζεται από τον ξεροπόταμο Dechatu ( έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές ) σε δύο βασικά μέρη, την Kezira και την Megale , η τελευταία είναι φτωχότερη χωρίς κανένα σύστημα αποχέτευσης. 

... Η Ταχυδρομική υπηρεσία λειτούργησε το 1906, το πρώτο της υποκατάστημα η Τράπεζα της Αιθιοπίας το άνοιξε στην Ντίρε Ντάουα το 1931, και η Τηλεφωνία εγκαταστάθηκε το 1954 (το 1967 υπήρχαν 500 τηλεφωνικές συνδέσεις). 

... Είναι βιομηχανικό κέντρο, κατασκευάζονται φυτικά έλαια, επεξεργασμένα κρέατα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τσιμέντο και επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα ( καφές, καλαμπόκι, φασόλια) τα οποία εξάγονται από το λιμάνι του Τζιμπουτί. 

... Σύμφωνα με τις ανασκαφές που έγιναν το 1920 στα σπηλαία της περιοχής, υπάρχουν μια σειρά από προϊστορικά και ιστορικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο τόπος όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη έχει κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή. 

... Η Ελληνική παροικία ειχε έντονη συμμετοχή στην ιστορία πόλης, πολλοί Ελληνες εργάσθηκαν στην καταστευή της σιδηροδρομικής γραμμής, ενω άλλοι με τις πρωτοβουλίες τους συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. 

... Στην Ελλάδα είναι γνωστή από την ηθοποιό Καίτη Ντιρίνταουα (της δόθηκε το ψευδώνυμο επειδή η πόλη βρισκόταν στην επικαιρότητα την εποχή του πολέμου) ήταν σύζυγος του Κώστα Χατζηχρήστου και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Η ΕΡΥΘΡΑΙΑ

... Η Ερτρα ( Ερυθραία στα Τιγκρινία) είναι μια χώρα της βορειοανατολικής

Αφρικής, έχει έκταση 121.320 τετρ.χλμ, βρίσκεται ανάμεσα στο Σουδάν, την

Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, ενώ βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα.

 

... Ο πληθυσμός της, το 2005 ήταν 4.561.500 άτομα, έχει μέσο προσδόκιμο

χρόνο ζωής τα 56 έτη, ενώ ο αναλφαβητισμός φτάνει το 47,6% για τις γυναίκες. 

... ΟΙ επίσημες γλώσσες, είναι τα Τιγκρινία (ομιλούνται από 80%  του πληθυσμού)και η Αραβική. Κυρίαρχες θρησκείες είναι ο Χριστιανισμός και ο Μουσουλμανισμός. 

... Είναι χώρα γεωργική, με κατά κεφαλήν εισόδημα τα 1.000 δολλάρια/ετος.
Τα κυριότερα προϊόντα της είναι το μπαμπάκι, το ζαχαροκάλαμο και οι μπανάνες.

 

...Το υπέδαφος της Ερυθραίας φαίνεται ότι είναι αρκετά πλούσιο σε ορυκτά.

Σήμερα εξάγονται άλατα καλίου, χρυσάφι, και χαλαζίας, ενώ έχει διαπιστωθεί

η  ύπαρξη πετρελαίου, λιγνιτών και σιδηρούχων ορυκτών.

 

...Ήταν Ιταλική  αποικία  από το 1890  μέχρι το 1941, οπότε τέθηκε κάτω από αγγλική διοίκηση, για ν'αποτελέσει το1952, με την έγκριση του Ο.Η.Ε. ομοσπονδία με την Αιθιοπία, τέλος το 1962 προσαρτήθηκε απο την Αιθιοπία. Από 1993 είναι ανεξάρτητο κράτος, μετά από ένα δημοψήφισμα υπό την  εποπτεία του ΟΗΕ.  

... Πρωτεύουσα  της  χώρας είναι  η  Ασμάρα που προήλθε από  την ένωση  τεσσάρων  χωριών,  τα  οποία  ιδρύθηκαν γύρω στον 12ο αιώνα και ήταν εμπορικοί σταθμοί. Στα τέλη του 1930 οι Ιταλοί άλλαξαν το πρόσωπο της πόλης χτίζοντας νέα  και  μοντέρνα κτίρια, γι' αυτό τον λόγο η Ασμάρα συχνά αναφερόταν και σαν Piccola Roma. 

...Το  κυριότερο λιμάνι  της  χώρας είναι η Μασάουα, είναικτισμένη πάνω Σε δυο μικρά νησιά στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας, έχει τυπικά στοιχεία  ισλαμικής αρχιτεκτονικής  (το 1557 κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία). Θεωρείται το σπουδαιότερο κέντρο εμπορίου μαργαριταριών της περιοχής.  

...Το λιμάνι του Ασαμπ κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ήταν το επίνειο της Αντίς Αμπέμπα. Στο κόλπο του Ασαμπ υπάρχουν  30 νησιά, ενώ  σε μικρή απόσταση από το λιμάνι βρισκόταν η αρχαία πόλη της Αρσινόης.

 

...Το Κέρεν είναι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ερυθραίας, με πληθυσμό 78.000 άτομα, η οποία αναπτύχθηκε γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Η  αρχαία  πόλη  των  απελευθερωμένων   δούλων  Άδουλη, βρισκόταν στην σημερινή θέση της πόλης Ζούλα, ενώ στην σημερινή θέση της Μασάουα, υπήρχε το λιμάνι της Πτολεμαϊδος Επιθήρας. Από εκεί άρχιζε το κυνήγι του ελέφαντα.

 

ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

      ...Το Τζιμπουτί  βρίσκεται στο ανατολικό  μέρος της Αφρικής, ανάμεσα   στην Ερυθραία, την Αιθιοπία και την Σομαλία, ενώ βρέχεται από την  Ερυθρά Θάλασσα. Aπέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1977. 

 ... Η χώρα καλύπτει έκταση 23.000 τετρ.χλμ, με μήκος των χερσαίων  συνόρων, τα 516 χλμ, και των ακτών της, τα 314 χλμ. 

... Το Κλίμα  του είναι πολύ θερμό και ξηρό από τον Απρίλιο μέχρι τον    Αύγουστο, η μέση  θερμοκρασία βρίσκεται τους  32 C, ενώ η ανώτερη φθάνει και τους 45 C. Τον  Οκτώβριο  μέχρι τον Μάρτιο η θερμοκρασία μειώνεται και υπάρχουν ελάχιστες βροχές.

 ... Τον Ιούλιο του 2005 ο πληθυσμός του Τζιμπουτί ήταν 476.703 άτομα, με ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας μέχρι 14 ετών το 43,3%,ενώ από 15 ως 64 ετών το 53,5%.Τα δυο τρίτα του πληθυσμού ζουν στην πρωτεύουσα,  ενώ  το υπόλοιπο στην περιφέρεια και ασχολούνται με την κτηνοτροφία.  

 ... Το ποσοστό των εγγραμμάτων (που γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή)  άνω  των 15 ετών, ανέρχεται στο 67,9% του συνόλου του πληθυσμού. 

 ... Το εργατικό δυναμικό το 2000 ήταν 282.000 εργάτες και το ποσοστό των  ανέργων το 2004 ανήλθε στο 50% .Το κατά   κεφαλήν  εισόδημα το 2002  ήταν τα 1.300 δολάρια τον χρόνο, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού κάτω  από το όριο της φτώχειας το 2001,ήταν στο 50%.  

 ... Το Τζιμπουτί εξασφαλίζει αρκετές υπηρεσίες για την περιοχή, θεωρείται    λιμάνι  transit  για τις χώρες της περιοχής και  είναι  διεθνές  κέντρο  μεταφορών  και εφοδιασμού καυσίμων. Παράγει ερίφια, πρόβατα, καμήλες,  δέρματα  ζώων και αλάτι. 

 ... Το κοινοβούλιο του Τζιμπουτί απαρτίζεται από 65 έδρες.Τις 32 κατέχουν βουλευτές της φυλής των Afar και 33 έδρες της φυλής των Isa. Οι επίσημες   γλώσσες  είναι η Αραβική και Γαλλική, ενώ ομιλούνται επίσης η Afar, η   Amharic και η Somali. 

... Άδεια εισόδου Visa απαιτείται από όλους τους επισκέπτες,εκτός των Γάλλων  υπηκόων μόνο για μικρής διάρκειας παραμονή, ενώ για τους υπηκόους των Η.Π.Α και της Ε.Ε δίδεται άδεια εισόδου κατά την άφιξη τους,διαρκειας 10  ημερών. 

Στην πόλη του Τζιμπουτί υπάρχει οργανωμένη Ελληνική Κοινότητα, άμισθο  Ελληνικό προξενείο και ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν το 1884, όταν οι Γάλλοι κατασκεύασαν το λιμάνι και ασχολήθηκαν κυρίως με το εμπόριο.

 ΓΡΑΦΕΙ Ο
 ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΝΙΕΤΑΤΟΣ

Ο Σταύρος Ε. Βινιεράτος, από την Ντίρε Ντάουα της Αιθιοπίας, είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Τ.Ε.Ι Πειραιά. Εργάσθηκε στο κατασκευαστικό κλάδο και στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος. Σήμερα, ασχολείται με την ιστορία των  Ελλήνων που έζησαν στο Κέρας της Αφρικής.
EΛΛΗΝΙΚ Η ΠΝΟΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο της Μαίρης Μεταξά-Παξινού με τον τίτλο
ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΟΙ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΕΣ
ΤΟΥ ΤΖΙΜΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ,
της Αθηνάς Μαραβέγια
 


Αποσπάσματα από το βιβλίο της Αθηνάς Μαραβέγια ,<Φωκίων μουαγαπημένε μου !..> από τιςεκδόσεις Βασδέκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    

 
ΤΟ ΧΑΡΑΡ33

... Βρίσκεται  στους  πρόποδες  του βουνού Χαράρ, κοντά  στην  Dire Dawa   και  ύψος 1800  μέτρων  πάνω  από  της  επιφάνεια  της θάλασσας. 
Είναι  πρωτεύουσα  της  περιοχής  Harari, έχει πληθυσμός 50.000 κατ. περίπου, οι οποίοι ανήκουν στις παρακάτω φυλές:  

-Oromo : 52.3%
 
 -Amhara : 32.6%
-Harari : 7.1%
 -Gurage : 3.2%  
-
Υπόλοιπες
: 4.8%

... Το 60.3% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, για  πολλούς αιώνες ήταν το κέντρο του ισλαμισμού στην Ανατολική Αφρική, θεωρείται από πολλούς μουσουλμάνους ως η 4η Ιερή πόλη, μετά τις Μέκκα, Μεδίνα και την Ιερουσαλήμ.

...Κατά τον 9ο αι. ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι Άραβες, τότε έγινε πρωτεύουσα του εμιράτου του Χαράρ. Κατά το 16ο αι. έγινε πρωτεύουσα της μουσουλμανικής αυτοκρατορίας, που ίδρυσε ο Άχμετ Ιμπν Ιμπραχίμ

  ... Είναι μία περιτοιχισμένη πόλη του 1520, έχει 89 Τεμένη και ήταν απαγορευμένη πόλη για τους επισκέπτες έως το 1887, που ο βασιλιάς Μενελίκ προσάρτησε την πόλη και την περιοχή Χαράρ στην Αιθιοπία.

 ... Ο Αρθούρος Ρεμπώ, ένας από τους μεγάλους ποιητές της Γαλλίας έζησε εκεί, από το 1880 έως 1891. Από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ κυκλοφορεί το βιβλίο Γράμματα από το Χάραρ, αναφέρεται σε επιστολές που έστειλε ο ποιητής στην οικογένεια του.

.... Το 1902 που κατασκευαζόταν η σιδηροδρομική γραμμή Addis Abeba - Τζιμπουτί, δεν μπόρεσε να περάσει από το Χάραρ που ήταν η μεγάλη πόλη της περιοχής, λόγω του υψηλού κόστους που δημιουργούσε το μεγάλο υψόμετρο της πόλης.

... Στα τέλη του 19ου αιώνα απ τους 200 ξένους που ζούσαν εκεί, οι 60 ήταν Έλληνεςενώ το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης ανήκε στο Στ. Πλακιώτη.

... Παγκοσμίως είναι γνωστό για την εξαιρετική ποιότητα καφέ που παράγει η περιοχή του χαράρ.

.. Στα Ελληνικά το χαράρ σημαίνει, μεγάλο τρίχινο σακί, ειδικά φτιαγμένο για την μεταφορά της τροφής (χόρτου) των ζώων.

 

                               
ΟΙ ΑΙΘΙΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ9

 Ο Όμηρος στην Ιλιάδα, αναφέρεται στον  Μέμνονα, τον βασιλιά των Αιθιόπων.  Έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο (1200 π.χ.) ήταν σύμμαχος των Τρώων και ήρθε στην Τροία, να βοηθήσει τον θείο του Πρίαμο. Σε μονομαχία με τον Αχιλλέα, έχασε την ζωή του.

 

 Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, οι Αιθίοπες είναι αρχαίος λαός. Ανθρωπολογικά ανήκαν στη Λευκή ή Καυκάσια φυλετική ομάδα του Χαμιτικού κλάδου, όπως και οι αρχαίοι  Αιγύπτιοι. Αργότερα θα αναμιχθούν με νέγρικα στοιχεία που ήρθαν από την Ν.Δ. Αφρική και με Σημίτες από την Αραβική χερσόνησο.

 

 Οι Αρχαίοι Έλληνες, με τον όρο Αιθιοπία, αναφέρονται στις περιοχές μετά τον πρώτο καταρράκτη του Νείλου, οι οποίες βρίσκονται στο κέρας της Αφρικής. Δηλαδή, τα σημερινά κράτη του Τζιμπουτί, της Σομαλίας, της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας, αλλά και του Σουδάν.

 

 Το Προξενείο της Αιθιοπίας, λειτούργησε στην Αθήνα το 1920, με πρώτο επίτιμο Πρόξενο τον Γεράσιμο Αμούρη. Το 1951 αναβαθμίστηκε σε Πρεσβεία και παρέμεινε ως είχε, μέχρι το 1992. Από τότε λειτουργεί ως Γενικό Προξενείο, με επίτιμο Γενικό Πρόξενο την Κατερίνα Καλογεροπούλου-Αρμενάκη. Από το 2006 και μέχρι τον Οκτώβριο 2010, λειτούργησε ως Πρεσβεία.

 

 Σέ λιμό που ξεσπά στην Ελλάδα το 1922, ο Αντιβασιλέας Ράς Ταφαρί, εφοδιάζει την χώρα μας με τρόφιμα, όπως δημητριακά και βοοειδή. Η Ελληνική κυβέρνηση σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ονομάζει πλατεία Αβησσυνίας περιοχή που βρίσκεται στο Μοναστηράκι, στην Αθήνα.

 

 Ο Χάμπτε Σελάσιε Ταφέσε, υπουργός Τουρισμού επί Χάϊλε Σελάσιε, έρχεται στην Ελλάδα σε ηλικία 3 χρόνων (1934). Ηρθε μαζί με την οικογένεια του Θουκυδίδη Ζερβού, λίγο πριν την εισβολή των Ιταλών στην Αιθιοπία. Παρέμεινε στην χώρα για 14 χρόνια, έζησε την κατοχή, ήταν μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών και απέκτησε Ελληνική συνείδηση.

 

 Η Ethiopian Airlines έρχεται στην Αθήνα (1957). Ήταν η παρθενική της, πτήση, σε δρομολόγια του εξωτερικού, που είχε τελικό πορισμό την Φρανκφούρτη.

 Ο Τέκλου Ουελντεσελάσιε, γιος του πρέσβη  Αμπέμπε Ουελντεσελάσιε και της Ελένης Κονιζάκη, είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αλυσίδας κομμωτηρίων Freestyle (1983). Η Freestyle είναι σημαντικός υποστηρικτής  του Συλλόγου Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας.

 Σύμφωνα με στοιχεία της Πρεσβείας της Αιθιοπίας, στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται 2.678 άτομα, από αυτά τα 2.100 είναι γυναίκες. Οι Αιθίοπες εκκλησιάζονται στην εκκλησία Μάριαμ Κιντάνε Μχρέτ, που βρίσκεται στο Πολύγωνο. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών την παρεχώρησε το 1987.

 Η Αιθιοπία προσέφερε στην Ελλάδα, μία υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Πρόκειται για μεταπτυχιακές σπουδές, στον τομέα της αιθιοπικής γλώσσας και ιστορίας.

 

 Στην φετινή 75η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η Αιθιοπία έλαβε μέρος για πρώτη φορά. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Συμμετείχε υπό την αιγίδα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου.

 

 Τον περασμένο Οκτώβριο, σε έκθεση που έγινε στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, παρουσιάσθηκαν 240 αυθεντικοί και σπάνιοι σταυροί από την Αιθιοπία. Οι σταυροί ανήκουν στη συλλογή του Χρήστου Γιαννουλάκη. 

 

 

 

    
     

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info