ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 


 

 

 


 

 

 

 

 

  

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ» ΝΟ.63

και τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, 2017.

Μεγάλη επιτυχία εσημείωσε η παρουσίαση του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» τεύχος 63, που εκδίδει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ) ανελλιπώς από το 1974.

Η παρουσίαση έγινε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, σε μία υπέροχη και χαρούμενη εκδήλωση στην αίθουσα δεξιώσεων του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης» όπου και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στους επιτυχόντες του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, 2017.

Το περιοδικό «Αντίποδες» παράλληλα με τις αξιόλογες συνεργασίες που περιέχει συμπεριλαμβάνει πολλά έργα ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών της παροικίας που πήραν μέρος στην Έκθεση Τέχνης, «Antipodean Palette» που οργανώνει κάθε χρόνο ο ΕΑΠΣΜ, με μεγάλη επιτυχία στο STEPS GALLERY.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η κ. Γιωργία Νικολαΐδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενίου στην Μελβούρνη, ο Καθηγητής Βρασίδας Καραλής, από το Πανεπιστήμιο του Sydney, ο  Καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης, από το Παναπιστήμιο της Μελβούρνης, o κύριος Κυριάκος Αμανατίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ, πολλοί Ακαδημαϊκοί, μέλη της Κριτικής Επιτροπής, πολλοί συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, φίλοι και άνθρωποι των γραμμάτων.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Καίτη Αλεξοπούλου καλοσώρισε τους παρευρισκομένους και συνοπτικά είπε τα ακόλουθα...

«...Το λογοτεχνικό περιοδικό «Αντίποδες», εκδίδεται και κυκλοφορεί για 44 συνεχή χρόνια, χαρακτηριστικό σημείο της συνέχισης της πολιτισμικής εμφάνισης και δημιουργίας της παροικίας μας στην Αυστραλία. Η ιστορική διαδρομή του δικαιώνεται από τον χρόνο ως ένα βασικό βήμα του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Στα χρόνια αυτά της κυκλοφορίας του οι Αντίποδες όχι μόνο διατηρούν τους στόχους που είχαν θέσει το 1974, αλλά και τους έχουν διευρύνει εν όψει των καινούργιων αναγκών της ομογένειας στο χώρο των γραμμάτων και των καλών τεχνών, καθώς και των δημογραφικών αλλαγών, για να είναι το περιοδικό προσιτό, και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα της εκάστοτε γενιάς.

Η διατήριση και ο σεβασμός στην ποιότητα και την διαχρονικότητα της ύλης του, του προσδίδουν μιά ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα περιοδικά του είδους του στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού...

...Η φετινή έκδοση του περιοδικού είναι αφιερωμένη στον διακεκριμένο Καθηγητή Βρασίδα Καραλή, ο οποίος διατηρεί την έδρα του Sir Nicholas Laurantus στο Πανεπιστήμιο του Sydney, διδάσκωντας την Ελληνική γλώσσα και Βιζαντινές σπουδές. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι πολυσύνθετο και πολυδιάστατο. Έχει ασχοληθεί με την μετάφραση από την Αγγλική και Ελληνική γλώσσα, έχει εκδόσει βιβλία στην Αγγλική γλώσσα και έχει δημοσιεύση αμέτριτες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες για το ογκώδες έργο του Καθηγητή Βρασίδα Καραλή αναφέρεται στη  Ελληνική και Αγγλική στο περιοδικό μας.

Και συνεχίζοντας είπε,...μια τέτεια εκδήλωση δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμη  χωρίς την συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξη όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τους ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή τους σ’αυτό το γεγονός και τους εύχομαι να είναι πάντα υγιείς και να συνεχίσουν το έργο τους με τον Σύνδεσμο .......»

Η κ. Γιωργία Νικολαΐδου, συνεχάρηκε τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο για το έργο που επιτελεί στο χώρο των γραμμάτων και των καλών τεχνών με συνέπεια και υπευθυνότητα από το 1970.

Αναφορικά με το λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό Αντίποδες, το οποίο ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος εκδίδει από το 1974, η κ. Νικολαΐδου εξέφρασε την άποψη πως συμβάλλει τα μέγιστα στην καλλιέργεια και προβολή της ελληνο-αυστραλιανής λογοτεχνίας.

Το περιοδικό παρουσιάστηκε από τον διακεκριμένο Καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης κ. Νίκο Παπαστεργιάδη. Ο κ. Παπαστεργιάδης  στην ανάλησή του εξέφρασε τον θαυμασμό του για την εμφάνιση, το μέγεθος και την λογοτεχνική ποιότητα του περιοδικού. Με τον ίδιο τόνο αναφέρθη στο έργο και τους σκοπούς του Συνδέσμου και συνεχάρη τα μέλη του Δ.Σ. για την συνεχη τους προσφορά και δράση στην ομογένια. Ειδικότερα έδωσε έμφαση στους σκοπούς του Συνδέσμου που μεταξύ των άλλων είναι και ο συγκερασμός (confluence) του Ελληνικού και Αυστραλιανού Πολιτισμού.

Τέλος,συνεχάρη τον Καθηγητή Βρασίδα Καραλή για την διάκριση που του έδωσε ο ΕΑΠΣ και επαίνεσε το ογκώδες έργο του στην Ελληνική και Αγγλική λογοτεχνία και για το μακροχρόνιο διδακτικό του έργο.

Στην συνέχεια ο Καθηγητής Βρασίδας Καραλής συγκινημένος ευχαρίστησε το Δ.Σ. του ΕΑΠΣ για την αναγνώριση του στο περιοδικό Αντίποδες το οποίο είναι ένα από τα μακροβιότερα και τα αντιπροσωπευτικότερα περιοδικά της λογοτεχνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της Ελληνικής Διασποράς.

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης  η σημμετοχή και το  ενδιαφέρον της δεύτερης και τρίτης γενιάς τόσο στην εκδήλωση όσο και στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Γιωργίου, ο οποίος με την ευφράδεια και την άνεση λόγου που τον διακρίνει, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανεφέρθη περιληπτικά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού "Antipodes" παρουσιάζεται έργο του Σταύρου Μεσσήνη από τη συλλογή του "Poetics: Mediated Memories" που παρουσιάστηκε στην έκθεση εικαστικών τεχνών Antipodean Palette 2017 του Συνδέσμου, τον Αύγουστο, στην Steps Gallery.

 

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, 2017

Ο ετήσιος λογοτεχνικός διαγωνισμός έχει γίνει θεσμός πλέον για τον ΕΑΠΣ, αφού διενεργείται ανελλιπώς από το 1980 και παρέχει την ευκαιρία να λάβουν μέρος λογοτέχνες από την Αυστραλία στην Εληνική και  Αγγλική γλώσσα, στην ποίηση, στο διήγημα και στο μονόπρακτο.

Η κ. Αλεξοπούλου, συντονίστρια του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού παρουσίασε τα αποτελέσματα ως έχουν:

Ποίηση Ελληνική γλώσσα

Α΄ Βραβείο:  Καλώς όρισες στη ζωή μου έρωτα - Γεράσιμος Μ. Λυμπεράτος (το βραβείο επιχορηγείται από τον Ελληνο- Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο εις μνήμην του αείμνηστου ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά)

Β΄ Βραβείο: Χαικού Δευτερολέπτων – Μπέτη Μεσσάζος

Γ΄ Βραβείο:  Ειρήνη σε Σταυρώσανε - Αγγελική Βογδάνη

Έπαινος: Η Πένα της Καρδιάς- Χριστίνα Σοϊταρίδη

 

Πεζό Ελληνική γλώσσα

Α΄ Βραβείο : Απόλεια Μνήμης – Τριαντάφυλλος Καπουκρανίδης  ( το Βραβείο επιχορηγείται από τα Εκπαιδευτήρια Όμηρος, Βικτωρίας)

Β΄ Βραβείο:  Αυτό Ήταν - Γεράσιμος Μ. Λυμπεράτος,

Γ΄ Βραβείο:  Η Φυγή – Αριστοτέλης Ανδρούτσος

 

 

Poetry in English
1st Prize: She was as real as I am – Monika Athanasiou (this award has been proudly sponsored by Paul and Connie Gregory)

2nd Prize: Visions– Stephanie Dimopoulos

3rd Prize: Wellspring of My Life – Salome Argyropoulos

Short Story in English

1st Prize: Angels Can Fly - Dione Toukalas (this award has been proudly sponsored by the GACL)

2nd Prize: Time Bubble Protocol – George Athanasiou

3rd Prize: The Amulet – Maria Papageorgiou

 

One Act Play in English

Special Commendation: Crone – Elena Carapetis

Panel of Judges

Coordinator: Cathy Alexopoulos, OAM, ( President GACL)

Members:

Dr Tina Giannoukos (poet, writer and researcher)

George Mouratidis (Academic, poet)

 

 

 

 

 

 

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info